Pravila Privatnosti

Zaštita ličnih podataka na web portalu Hercegovacki.ba

Lični podatak. Lični podatak je svaka informacija koja se odnosi na identifikovanu osobu, odnosno osobu koja se može direktno ili indirektno identifikovati (npr. ime i prezime, adresa, broj telefona, e-mail adresa i sl.).

Svrha prikupljanja. Lične podatke prikupljamo u svrhu poboljšanja kvalitete sadržaja, funkcionalnosti i usluga na Hercegovački.ba kako bismo mogli udovoljiti vašim interesima i potrebama, kako bismo vas informisali o postojećim i novim sadržajima, funkcionalnostima i uslugama Hercegovacki.ba koji bi vama mogli biti od interesa, te kako bismo vas upoznali s našim proizvodima i uslugama, kao i s onima naših povezanih društava i partnera.

Podaci koje obrađujemo. Pristup web portalu Hercegovacki.ba je slobodan i ne traži se registracija. Davanje vaših ličnih podataka je dobrovoljno. Ne obrađujemo više ličnih podataka no što je doista potrebno za vaše učestvovanje u nekoj aktivnosti na našim stranicama.

Imate se pravo usprotiviti primanju promotivnih e-mailova (newsletter) na način da našem Uredništvu putem linka Kontakt dostavite obavijest s vašim zahtjevom ili da sami isključite tu funkcionalnost ukoliko vam je ponuđena na promotivnom e-mailu.

Prikupljanje i korištenje vaših ličnih podataka

Hercegovacki.ba poštuje vašu privatnost te obrađuje vaše lične podatke pošteno i zakonito.

Vaša dozvola. Vaše lične podatke obrađujemo i koristimo samo na temelju vaše dozvole – slobodno datog i izričitog izjašnjavanja da lične podatke koje ste nam učinili dostupnima registracijom i korištenjem web portala obrađujemo u svrhu određenu ovim Pravilima zaštite privatnosti. Vašu dozvolu zatražit ćemo prilikom popunjavanja odgovarajućeg obrasca dostupnog na web stranicama Hercegovacki.ba. Bez dozvole lični podaci smiju se prikupljati i dalje obrađivati u slučajevima određenima zakonom.

Obrada ličnih podataka. Prikupljene lične podatke spremamo u elektronskom obliku te u svrhu zaštite primjenjujemo odgovarajuće tehničke, organizacijske i kadrovske mjere zaštite ličnih podataka i procedure kako bismo spriječili da se ličnim podacima koji nisu dostupni ostalim korisnicima portala ne bi neovlašteno pristupalo te da bi osigurali da se koriste u skladu sa svrhom obrade.

Ankete i upitnici. Povremeno na našim stranicama provodimo ankete, istraživanja, upitnike i sl. Podatke koje prikupimo na taj način smatramo povjerljivima te ih koristimo isključivo za potrebe Hercegovacki.ba portala. Isključivo sumarne rezultate takvih anketa i upitnika, odnosno istraživanja, možemo koristiti u svrhe odnosa s javnošću te ih podijeliti s vama na samom web portalu Hercegovacki.ba.

Promotivne nagradne igre i nagradni konkursi. Na stranicama Hercegovacki.ba organizujemo različite nagradne igre i druga takmičenja. Lične podatke koje obrađujemo na taj način koristit ćemo samo u svrhu realizacije nagradne igre, odnosno takmičenja (npr. za stupanje u vezu s vama u slučaju pobjede, dostave nagrade i sl.). Sudjelovanjem u nagradnim igrama/nagradnim konkursima smatramo da ste dali dozvolu da dostavimo te lične podatke trećoj strani, našim partnerima/povezanim društvima i dr. koji su neophodni za realizaciju nagradne igre/nagradnog konkursa.

Poruke u elektronskom obliku. Kada nam šaljete elektronsku poštu (e-mail) s vašim ličnim podacima po kojima vas je moguće identificirati, bez obzira na to radi li se o elektronskoj pošti s pitanjem ili komentarom ili to činite putem obrasca koji se nalazi na web stranicama Hercegovacki.ba, a koji nam dostavljate elektronskom poštom, mi te podatke koristimo samo u svrhu ispunjenja vaših zahtjeva. Možda ćemo vašu elektronsku poruku, odnosno obrazac, proslijediti drugim zaposlenicima Hercegovacki.ba ili dobavljačima kako bismo odgovorili na vaše pitanje, odnosno udovoljili vašem zahtjevu.

Podaci drugih osoba

Ovisno o sadržaju i funkcionalnosti koju koristite, možemo od vas zatražiti određene lične podatke o drugoj osobi kako bi se ta funkcionalnost mogla ostvariti (npr. slanje elektronskih razglednica, pri čemu ćete navesti ime i elektronsku adresu osobe kojoj istu šaljete). Te lične podatke ne obrađujemo niti ih koristimo, osim u onoj mjeri koja je potrebna da ostvarimo funkcionalnost koju koristite. Također, te lične podatke nećemo davati na korištenje trećim osobama, osim kada se to zahtijeva temeljem zakona. Lične podatke koje nam na ovaj način dostavite uništit ćemo čim se funkcionalnost koju ste koristili ostvari (npr. nakon što pošaljete elektronsku razglednicu).

Dostavljanje ličnih podataka drugim primaocima

Vaše lične podatke ne dostavljamo drugim primaocima osim ako nas vi za to ne ovlastite. Međutim, kada je to potrebno zbog ostvarivanja neke od funkcionalnosti, sadržaja ili usluge web portala Hercegovacki.ba (npr. nagradna igra), smatramo da vašim pristajanjem na predmetni sadržaj, dajete dozvolu da vaše lične podatke dostavljamo našim partnerima/povezanim društvima koji su neophodni za ostvarivanje te funkcionalnosti (npr. realizacija nagradne igre/nagradnog konkursa). Osigurat ćemo da naši partneri/povezana društva vaše lične podatke obrađuju na način predviđen ovim Pravilima zaštite privatnosti na web portalu Hercegovacki.ba.

Pravila zaštite privatnosti drugih web stranica/trećih osoba/trećih strana

Na stranicama Hercegovacki.ba pronaći ćete linkove na druge web stranice ili portale. Pravila zaštite privatnosti na tim portalima mogu biti drugačija od Pravila zaštite privatnosti na Hercegovacki.ba. Također, na stranicama Hercegovacki.ba možete pronaći različite nagradne igre i promocije proizvoda ili usluga koje provode naši partneri, odnosno poduzetnici oglašivači. Takve treće osobe mogu za svoje potrebe od vas tražiti određene lične podatke. U tom slučaju, kada svoje lične podatke šaljete neposredno tim trećim osobama ili na stranice drugih portala, ne primjenjuju se Uslovi korištenja web stranice Hercegovacki.ba niti naša Pravila zaštite privatnosti.

Na našoj stranici možemo vam ponuditi i mogućnosti društvenih mreža koje omogućavaju dijeljenje ličnih podataka na društvenim mrežama. Stoga vas molimo da se upoznate s Pravilima zaštite privatnosti koja se primjenjuju na stranicama drugog portala ili društvenoj mreži, odnosno od strane trećih osoba.

Ograničenje odgovornosti

Iako poduzimamo dostupne tehničke, organizacijske i kadrovske mjere u cilju sprečavanja neovlaštenog otkrivanja vaših ličnih podataka, ne možemo garantovati da neki od ličnih podataka koje prikupljamo neće nikada biti slučajno otkriveni, suprotno odredbama ovih Pravila zaštite privatnosti. Do najveće mjere dopuštene zakonom isključujemo odgovornost za štetu nanesenu korisnicima ili trećim osobama slučajnim otkrivanjem ličnih podataka.

Budući da nemamo kontrolu nad ličnim podacima koje dostavljate prilikom pristupa ili korištenja drugih portala, odnosno izravno trećim osobama (npr. kod sudjelovanja u sponzorisanim aktivnostima), do najveće mjere dopuštene zakonom isključujemo odgovornost za štetu koja može nastati vama ili trećim osobama zbog dostavljanja ličnih podataka na taj način.

Statistika poslužitelja

Naš poslužitelj globalne mreže koristi statistički program. Ti su programi standardno obilježje svih web poslužitelja i nisu karakteristični samo za web stranicu Hercegovacki.ba. Takvi statistički programi omogućuju nam utvrđivanje onih podataka koji najviše ili najmanje zanimaju naše korisnike. Takav program je potrebno uvesti radi učinkovitosti strukture našeg web portala te mjerenja posjećenosti stranica Hercegovacki.ba.

Sigurnost podataka

Radi sigurnosti podataka na web stranici Hercegovacki.ba, te kako bismo osigurali da sadržaji, funkcionalnosti i usluge Hercegovacki.ba budu pristupačni svim korisnicima, ovaj računarski sistem koristi programe koji prati posjete na mreži te prepoznaje neovlaštene pokušaje pristupa ili izmjene podataka, kao i one koji bi mogli uzrokovati štetu na neki drugi način. Neovlašteni pokušaji pristupa ili izmjene podataka na web portalu Hercegovacki.ba strogo su zabranjeni.

Kolačići (Cookies)

Pridržavamo pravo koristiti kolačiće na web portalu Hercegovacki.ba.

Što su kolačići? Kolačići predstavljaju skup podataka koji služe kao vaš anonimni individualni identifikator, na način da ga pojedina stranica web portala Hercegovacki.ba koju posjećujete šalje vašem pregledniku.

Svrha kolačića. Kada pristupite pojedinoj stranici Hercegovacki.ba, šaljemo vam kolačiće koji se pohranjuju na vašem računaru i služe za bilježenje informacija o vašim prethodnim posjetama (npr. koliko puta ste pristupili stranicama Hercegovacki.ba). To znači da ćemo prilikom svakog sljedećeg pristupa na Hercegovacki.ba potražiti vaše kolačiće kako bismo pročitali u njemu zapisane podatke. Kolačići ne sadrži vaše lične podatke, nego omogućuju brže i učinkovitije aktiviranje informacija, podataka i postavki koje ste već prethodno priopćili prilikom pristupa i korištenja Hercegovacki.ba. Našim kolačićima na vašem računaru ne može pristupiti neka internetska stranica koja nije dio web stranice Hercegovacki.ba. Također, u svrhu poboljšanja iskustva korištenja Hercegovacki.ba, tehnologijom Evercookie služimo se u svrhu detekcije zlonamjernih korisnika te onemogućujemo pristup stranici u situacijama povreda Uslova korištenja, a sve prema pravilima propisanim u Uslovima korištenja.

Hercegovacki.ba koristi kolačiće u svrhu oglašavanja proizvoda kompanije te proizvoda i usluga koje poslužuje treća osoba, agencija za oglašavanje. Prikazivanje oglasa koje vam dostavlja Hercegovacki.ba ili agencija za oglašavanje omogućuje se putem kolačića koje Hercegovacki.ba odnosno treća strana može postaviti u vaš web preglednik kako bi zabilježili vaše ponašanje i omogućili prepoznavanje, ali ne i ličnu identifikaciju korisnika.

Hercegovacki.ba prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica i pri tom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics, Gemius Audience i Gemius Traffic. Detaljne informacije treće strane o ovoj usluzi, kao i o mogućnostima korisnika da regulišu postavke kolačića koji su za to nužni, dostupne su na: http://www.google.com/analytics/learn/privacy.html i stranicama http://www.gemius.com.

Kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo te efikasno planirali buduće marketinške kampanje i objavu sadržaja primjereno vašim interesima, koristimo alat Google Analytics Demographics and Interest Reporting kojim se prikupljaju podaci o spolu, dobi i interesima korisnika.

Zabrana kolačića. Ovlašteni ste zabraniti primanje kolačića s web portala Hercegovacki.ba tako da u izborniku Alati/Opcije (Tools/Options) u svom pregledniku izaberete tu mogućnost.