Čolaković: Salem Marić je davao nesmotrene izjave i takve izjave nisu potrebne bilo kome

Alis Čolaković novi je predsjednik Gradskog odbora Stranke demokratske akcije grada Mostara.

Višemjesečna na momente bespoštedna bitka s jedne je strane imala i baš žestoke udarce, teške riječi u javnom prostoru, intrige… S druge strane, završena je jednoglasnom odlukom SDA-ovaca Mostara da se izabere novi predsjednik. Koji se uz to ne izjašnjava kao Bošnjak.

Čolaković je pristao na intervju za Politicki.ba, prvi koji je dao. Ali uz uslov da to bude u pisanoj formi…

Je li stavljena tačka na žestok rat unutar mostarske SDA Vašim izborom za predsjednika gradske organizacije? Pale su teške riječi. Vaš vas je prethodnik Salem Marić optuživao i za radikalnu struju unutar SDA. Jeste li to prevladali? Da li se Marić izvinio?

– Prije svega, zahvaljujem Vam se na interesovanju i prilici da odgovorim na sva Vaša pitanja. Moram kazati na samom početku kako je Izborna sjednica Skupštine protekla ipak dostojanstveno i demokratski. Gospodin Marić je povukao svoju kandidaturu i na kraju sam jednoglasno izabran za predsjednika, a jednoglasno je izabran i Izvršni odbor Gradske organizacije SDA Mostar. Tačno je da je u proteklom periodu bilo neprimjerenih riječi, izjava, različitih špekulacija, medijskih naslova, ali sada je to sve iza nas. Bitno je da je izborni proces u mostarskoj SDA uspješno priveden kraju. Gospodin Marić je bio dva mandata predsjednik SDA i u tom periodu ostvarili smo neke dobre, pozitivne rezultate. Na samoj Skupštini sam rekao da gospodin Marić treba ostati dio šireg tima SDA Mostar. Naravno, s razlogom sam kandidovan za predsjednika organizacije jer smo željeli određene promjene u načinu rukovođenja procesima ali želim da istaknem kako ja lično, a vjerujem i ostali saradnici, pružamo ruku prema svim dobronamjernim ljudima koji žele pomoći ovom gradu. Tačno je da je gospodin Marić imao određene nesmotrene izjave u javnosti koje zaista ne stoje i onakve izjave nisu potrebne bilo kome od nas koji nosimo teret odgovornosti. Postoji nešto što je činjenica i nešto što nije činjenica. Iznosit ćemo samo činjenice i istinu. Zbog toga smo izabrani i na tome bih se zaustavio u pogledu ovog pitanja.

Izabrani su i Vaši potpredsjednici. Da li pozicioniranje Adila Šute za jednog od potpredsjednika znači da on neće biti predsjednik Kantonalnog odbora SDA HNK? Ili ta pozicija potpredsjednika ne isključuje predsjedničko mjesto KO SDA HNK?

– Za potpredsjednike Gradske organizacije SDA Mostar izabrani su Adil Šuta i Haris Šabanović. Ministar finansija u Vladi HNK i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH. Mislim da smo njihovim izborom za potpredsjednike poslali jednu snažnu političku poruku. To su ozbiljni ljudi sa backgroundom, karijerom u usponu, sa podrškom članstva i građana.

Što se tiče kandidature za mjesto predsjednika Kantonalnog odbora SDA HNK, mi smo na Skupštini Gradske organizacije SDA Mostar jednoglasno, a nakon obavljenih razgovora i konsultacija sa svima, predložili dosadašnjeg predsjednika Edina Mušića. U tom pogledu, koliko mi je poznato, kolega Šuta niti je tražio niti imao posebnu ambiciju što se tiče pozicioniranja unutar Stranke na nivou HNK, već je prihvatio da bude dio tima na gradskom nivou gdje nas čekaju novi izazovi pozicioniranja pred naredne lokalne izbore.

Šta su Vaši prvi prioriteti sada?

– To sam rekao i na Skupštini Gradske organizacije, ponovit ću i sada, moramo krenuti sa jednim snažnim dinamiziranjem procesa unutar naše organizacije. Odmah poslije konstituirajuće sjednice Izvršnog odbora ćemo krenuti sa obilaskom “terena”, odnosno svih mjesnih ogranaka stranke. Održat ćemo brojne sastanke s našim članovima i simpatizerima, kako bismo stekli jasniju sliku stanja na terenu u pogledu pripreme za predstojeće lokalne izbore.

Naravno, paralelno s tim, obavit ćemo niz radno-konsultativnih sastanaka s predstavnicima drugih političkih organizacija, kako bismo na bazi iskrenih, dobronamjernih i poštenih odnosa, ponudili našu viziju i naš plan za bolji, efikasniji i uređeniji Mostar, u kontekstu pripreme za predstojeće lokalne izbore.

U ovom mandatu Gradskog vijeća može se kazati da su brojne stvari pokrenute s “mrtve tačke” nakon osam godina nepostojanja Vijeća, međutim sada nam je potreban jedan novi zamah i energija u pogledu razvoja Mostara u punom smislu te riječi.

Imate li problema? Obzirom da ste se izjasnili kao “Ostali”, a ne Bošnjak, pa ste sada izabrani na čelo GO SDA Mostar?

– Nemam nikakvih problema u tom pogledu, naravno. SDA je demokratska stranka, najjača politička organizacija sa jakom infrastrukturom i sa ozbiljnim ljudima. Prije četiri godine smo imali jednu dobru i jasnu strategiju kada su u pitanju izbori u Mostaru gdje važe ipak nešto komplikovanija pravila i gdje imate šest područnih lista i jednu gradsku, a kao što Vam je poznato u Gradskom vijeću su prisutne određene maksimalne kvote zastupljenosti Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih. Zahvaljujući toj našoj strategiji, predanom radu na terenu, aktivnostima, zahvaljujući našim aktivistima i volonterima, naravno i cjelokupnom rukovodstvu, uspjeli smo doći do većine od 18 mandata u Gradskom vijeću, bez obzira na kasniji ishod i opredjeljenje Naše stranke kao dio BH Bloka da ne podrži dr. Guzina za gradonačelnika. Mislim da Vam je sada malo jasnija slika u pogledu izjašnjavanja kao “Ostali”.

Hoće li SDA na općinskim izborima u Mostaru nastupiti sama ili u koaliciji – bloku s nekim drugim strankama. Molim objašnjenje – ako idete samostalno, zašto, a ako idete u bloku s nekim – s kim i zašto?

Cjelokupni intervju možete pročitati ovde.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *