Abdula Skaka ilegalno dao novac udruženju u Mostaru za postavljanje jarbola na Fortici

Na Općinskom sudu u Sarajevu počelo je suđenje bivšem gradonačelniku Sarajeva, Abdulahu Skaki (SDA).

Tužitelj Darko Soldat je u uvodnoj riječi na neuobičajeno slikovit način opisivao za što se sve terete Skaka i ostali optuženi.

Patriotske mućke

“Ovo je predmet o laganju, varanju, krađi i najgrubljem izigravanju propisa. Ovo je predmet o oportunizmu, sebičnosti, aroganciji i prepotetnosti. Ovi optuženi su počinili kaznena djela gazeći mnoge vrijednosti koje ovo društvo štiti: zakonito zapošljavanje u organima državne službe, savjesno i odgovorno trošenje proračunskog novca i aktivno biračko pravo oslobođeno svih utjecaja koji utječu na integritet izbora”, rekao je Soldat.

Jedna od kriminalnih aktivnosti za koje je optužen tiče se i nelegalnog davanja proračunskog novca Brdsko-biciklističkom udruženju “MTBA” iz Mostara za postavljanje jarbola za zastavu na izletište Fortica.

Sarajevski mediji tada su pisali kako je paradoksalno da se sredstva za postavljanje jarbola i zastave na brdu Fortica iznad Mostara dodijeljuju iz tekuće rezerve Proračuna Grada Sarajeva, i to u jeku predizborne kampanje.

“Patriotizam se dokazuje ljubavlju domovini, a ne uzimanjem novca građana Sarajeva da se plaća 20.000,00 KM za jarbol zastave. Za optuženog Skaku to je bio najmanji problem, jednako kao i za optuženu Kolovrat Amelu, jer im primjena pozitivnih propisa nije jača strana – previše je tu ograničenja – zato su 20.000,00 KM dali bez ikakvih problema”, naglasio je tužitelj.

Na svečanom postavljanju zastave, 2018. godine prisustvovali su tadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, tadašnji predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić, nekadašnji predsjedatelj Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, tadašnji predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago, predsjednik Gradskog odbora SDA Salem Marić i veliki broj građana Mostara.

( Hercegovina.info )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *