Adi Bebanić najzaslužniji za pritisak javnosti prema vlastima u FBiH kako bi se Adnanov život spasio

Adnan Šemić je momak iz Mostara kojem je hitno neophodna transplatacija jetre, a za to mu je bilo potrebno izglasavanje presedana iz Vlade FBiH, što je jučer i učinjeno.

Po hitnom postupku u Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH upućena je izmjena i dopuna Zakona kako bi Adnan mogao na transplantaciju.

Bh. influenser Adi Bebanić je nedavno pokrenuo apel za ovog momka. Konkretno, transplatacija je trebala biti izvršena u Turskoj, ali zakoni te zemlje to ne dozvoljavaju jer donor za transplataciju nije član njegove porodice.

Bebanić je tada pozvao sve građane da pošalju mail na turskom jeziku nadležnim vlastima.

Turska ipak neće napraviti presedan, ali je pritisak donio rezultat te su turski ljekari spremni doći u tuzlansku bolnicu da bi uradili ovu komplikovanu operaciju.

Ipak, došlo je do novog problema, a to je da su naši zakoni slični kao u Turskoj te ne dozvoljavaju transplatacija organa s jedne na drugu živu osobu ukoliko nije član porodice.

Bebanić je objavio novi apel u kojem traži da se izvrši pritisak na Dom naroda Parlamenta Federacije BiH kako bi se napravio presedan, i sazvala sjednica u ovoga doma.

Ukoliko bi došlo do toga, cijela ekipa ljekara je spremna doći u Tuzlu da uradi ovu operaciju.

On je predložio i da se pošalju poruke i mailovi nadležnima u Vladi FBiH, oba doma Parlamenta FBiH kako bi se ovaj problem  što prije riješio te spasio Adnanov život.

Dragi ljudi, na korak smo do promjene Zakona koji će omogućiti spašavanje života Adnana Šemića iz Mostara. Vlada FBiH je uputila prijedlog domovima u Parlamentu, sutra zasjeda Predstavnički dom, ali problem je jer još nije zakazana sjednica drugog doma, Doma naroda. Stoga vas molim da tekst ispod pošaljete na ove adrese: 

ured.predsjedatelja@parlamentfbih.gov.ba ;

tomislav.martinovic@parlamentfbih.gov.ba ;

nezim.alagic@parlamentfbih.gov.ba ;

sladjan.ilic@parlamentfbih.gov.ba 

Subject: Hitna molba za održavanje vanredne sjednice

Poštovani,

Molimo Vas da što prije, žurno, zakažete sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj ćete razmatrati Izmjene Zakona o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja. 

Naime, Vlada FBiH je dostavila Predstavničkom domu Parlamenta FBiH izmjene spomenutog Zakona, a vanredna sjednica ovog Doma će biti održana sutra, 10. jula. Vjerujemo da će ove izmjene biti prihvaćene. 

Molimo Vas i ostale delegate da zakažu sjednicu Doma naroda što prije, najkasnije u ponedjeljak, kako bi se moglo krenuti sa implementacijom.

Podsjećamo, cijela priča je pokrenuta zbog slučaja mladog Adnana Šemića iz Mostara, koji hitno treba transplantaciju jetre. Adnanu nije preostalo još mnogo, zato Vas i molimo za hitnu reakciju. 

Srdačno,

Adnanov a porodica i prijatelji” napisao je Adi na svome zadnjem facebook statusu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *