Beba koja je u Zaprešiću pronađena u kanti za smeće sad ima novu porodicu i dom

Beba koja je u maju pronađena u kanti za smeće u Zaprešiću je udomljena, objavio je Dnevnik Nove TV.

Nakon tri sedmice u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh, dijete je dobilo udomitelje, koji, kada novorođenče navrši tri mjeseca, mogu zatražiti posvojenje.

“Dijete je rođeno 13. maja i provelo je nešto malo manje od mjesec dana u zdravstvenoj ustanovi. Dijete je zdravo, otpušteno je i sada je u udomiteljskoj porodici. Bilo je teško cjelokupnom medicinskom osoblju oprostiti se od djeteta, bilo je dosta emotivno”, rekao je Krešimir Hojsak, voditelj područnog ureda HZSR Zaprešić.

Procjena službi bila je da je udomiteljska porodica bolje rješenje od smještaja u domu. U papirima se vodi kao dijete nepoznatog porijekla. Prije smještaja riješeni su mu svi dokumenti. Bebu su u bolnici nazvali Ivan po dežurnom liječniku Ivanu Zovki koji mu je spasio život. No po izlasku je dobio novo ime i prezime.

“Moja prva ideja je da bude Srećko jer zaista je imao sretan splet okolnosti”, rekao je Ivan Zovko, dežurni liječnik KB-a Sveti Duh.

Podsjetimo, novorođenče su u večernjim satima pronašla dvojica učenika dok su se vraćala s treninga. Nakon što je beba pronađena u kanti, policija je pokrenula opsežnu istragu koja je i dalje u toku. Slučaj su okvalificirali kao pokušaj teškog ubistva. Beba je čudom preživjela.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *