Bh. populacija tone u dužničko ropstvo: Za godinu se zadužili 1,48 milijardi KM

Nastavlja se trend rasta ukupnih kreditnih zaduženja u BiH, ali, dok dio populacije tone u dugove, ostatak na svojim računima čuva milijarde. Prema posljednjim podacima Centralne banke BiH, ukupni krediti na kraju prosinca prošle godine iznosili su 23,55 milijardi KM, dok su istovremeno ukupni depoziti čak 31,11 milijardi KM.

Veći depoziti

Ukupni krediti veći su za 247,4 miljuna KM u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na prosinac 2022. za čak 1,48 milijardi maraka.

Depoziti su veći za 172,4 milijuna KM u odnosu na studeni, a čak 1,88 milijardi u odnosu na prosinac 2022. godine. Rast iznosa na računima registriran je kod stanovništva (1,48 milijardi) i privatnih poduzeća (928,2 milijuna).

– Kod fizičkih osoba obično se radi o dugoročnim kreditima, vjerojatno najviše stambena zaduženja. Nažalost, trend rasta cijena puno je brži od trenda rasta plaća, pa je vrlo teško uštedjeti i na Zapadu, u mnogo boljim uvjetima, a kamoli u našim, i ovakvu situaciju stalno će pratiti trend zaduženja. Dobro je sve dok su zaduženja na onom nivou da se redovito servisiraju – kaže za Avaz prof. dr. Nikola Papac s Ekonomskog fakulteta u Mostaru

Zato bi početak pregovora o članstvu u EU bio izuzetno značajan i u ekonomskom smislu.

– Društveno-politički procesi koji bi nas otvorili definitivno bi donijeli puno pozitivnih promjena, lakše stvaranje partnerstava, pojednostavljenu politiku distribucije proizvoda i usluga, jer imamo igrača za europske utrke u poslovnom smislu – kaže prof. dr. Nikola Papac.

Na kraju prošle godine porasle su i devizne rezerve Centralne banke BiH. Iznosile su 16,29 milijardi KM i veće su za 605,1 milijun u odnosu na prethodni mjesec, te za 224 milijuna KM u odnosu na prosinac 2022. godine.

Depoziti su veći za 172,4 milijuna KM u odnosu na studeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *