Boračka udruženja Grada Mostara dala punu podršku izgradnji centra “Mevlana” na lokalitetu Lakišića harema

Boračka udruženja Grada Mostara dala punu podršku izgradnji centra “Mevlana” na lokalitetu Lakišića harema

Predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata Grada Mostara (JOB, RVI, Udruženje porodice šehida i poginulih boraca, Udruženje “Zlatnih ljiljana” i udruženja veterana MUP-a) danas su posjetili mostarskog muftiju dr. Salem-ef. Dedovića i tom prilikom pružili mu bezrezervnu podršku u svim inicijativama izgradnje Interkulturnog centra “Mevlana” na lokalitetu Lakišića harema.

Projekat Interkulturnog centra, naveli su, doprinos je Islamske zajednice simbiozi i jedinstvu Grada Mostara na cijelom području.

Lokalitet Lakišića harema, prisjetili su se, tokom rata bio je “zona ubijanja”, na kojem su tokom cijelog rata ostala neka tijela ubijenih Bošnjaka.

– To području niko nije posjedovao kao ratnu teritoriju. Kasnije je spletom okolnosti pretvoreno u Centralnu zonu i početa gradnja Kazališta. Do nje treba da bude izgrađen i centar “Mevlana”. Svjesni smo da će to biti teška borba, ali mislimo da je to ispravan put jer građenjem zgrada ovoga tipa stvaramo multikulturni Mostar, pokazujemo da nismo zaostali u vremenu i da tražimo saradnju, što nam je uvijek bio cilj – naglašava Esad Kosić, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Grada Mostara.

Kosić smatra da protivnici ideje Interkulturnog centra “Mevlana” namjerno stvaraju ratne tenzije u gradu i siju paniku među građanima.

– Ratna djelovanja trebala su ostati iza nas. Mi iz ratnih udruženja bi se trebali baviti statusnim pitanjima naših članova i reintegraciji u normalan život – istakao je Kosić.

Kasim Mušinović, predsjednik veterana policije u Mostaru, također smatra odličnom idejom da svako sporno područje bude (u ovom slučaju Lakišića harema) preinačeno u područje integracije.

– Evo, zgrada Hrvatskog narodnog kazališta se gradi na način koji nije dobar, jer nije dobro ništa što se ne gradi legalno i u skladu sa propisima, ali isto tako je dobra ideja da se odmah do tog i takvog Kazališta napravi i zgrada centra “Mevlana”. Onaj ko se protiv toga buni, buni se iz svog ne znanja. Ime Mevlana je svjetska baština, zaštićeno od strane UNESCO-a i ne postoji na svijetu obrazovana čovjek koji ne zna ko je Mevlana – naglašava Mušinović.

S izgradnjom centra “Mevlana” na lokalitetu Lakišića harema, prema njegovom mišljenju, konačno bi se došlo u fazu smirivanja međunacionalnih nesporazuma i trvenja.

– Osim toga, treba otvoreno reći, da pritisci, da se ovo ne uradi je diranje u crvenu liniju. Zaista je dotle došlo – poručio je Mušinović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *