Borba građana sedam mostarskih naselja protiv nezakonitih izmjena Prostornog plana se nastavlja

Konferencija za novinare Neformalne grupa građana (NGG) „Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“ će biti održana danas u 10 sati u City hotelu, Mostar.

Kako je najavljeno medijima će se obratiti: Armin Dubljević, Mario Ćosić i Džemal Kodro, predstavnici NGG „Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“

Na konferenciji za novinare predstavnici Neformalne grupe građana „Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“ predstavit će dosadašnje aktivnosti koje su poduzeli u cilju zaustavljanja nezakonitih izmjena i dopuna Prostornog plana na lokalnom i kantonalnom nivou.

Kako ističi, ukazat će na mnogobrojne probleme s kojima se svakodnevno suočavaju i zbog kojih su im životi izravno ugroženi, te najaviti daljnje korake koje planiraju poduzeti usljed nezakonitog usvajanja Prostornog plana HNK.

Inače, građani iz 7 naselja Grada Mostara se bore protiv stihijskog izdavanja saglasnosti i koncesija za izgradnju elektroenergetskih objekata na širem području Mostara. Naime, osnov za izdavanje ovih koncesija jesu izmjene i dopune Prostornog plana Grada Mostara iz 2012. godine koje se odnose na elektroenergetske objekte koje je usvojilo Gradsko Vijeće Mostara u januaru 2022. godine.

Međutim suprotno tvrdnjama nadležnih vlasti Grada Mostara, ni 2012. niti 2022. godine prilikom donošenja i izmjena i dopuna Prostornog plana nije konzultirana lokalna zajednica, što predstavlja samo jednu u nizu aktivnosti koje su urađene mimo zakona i procedura, saopćeno je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *