Bošnjački političari iz regiona prošetali Baščaršijom, Konaković: Sve su stranke bitne, a posebno SDA

Uoči današnjeg sastanka u Sarajevu, kako ga je lider NiP-a Elmedin Konaković nazvao, “političkih predstavnika Bošnjaka iz regiona”, oni koji su odlučili učestvovati u skupu, prošetali su Baščaršijom.

Mnogi se nisu odazvali ovom okupljanju, među kojima i brojne koalicione kolege Konakovića, no iz Bosne i Hercegovine su dolazak potvrdili Ramo i Arnel Isak te Sevlid Hurtić, a umjesto Fuada Kasumovića doći će Aida Baručija.

Predstavnici nekih od najjačih stranaka u BiH sa većinski bošnjačkim političarima su odlučili da neće doći na skup, kao ni član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović koji je na poziv odgovorio riječima da ne treba graditi etničke odnose, nego međudržavne.

Iz regiona su na sastanak došli predstavnici iz Srbije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Hrvatske.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković organizirao je danas u Sarajevu okupljanje stranaka Bošnjaka iz regije. Obratio se medijima na Baščaršiji, gdje je poručio da skup nosi plemenite poruke.

– Imamo program u popodnevnim satima, ovo je prijateljski doček gostiju koji su se odazvali našem pozivu – istakao je.

Dodao je da ideja ovog sastanka je važnija od svakog pojedinca.

– Ovdje su predstavnici najjačih stranaka regiona, iz Crne Gore, Sandžaka, Sjeverne Makedonije. To pokazuje opravdanost ovog sastanka. Danas ćemo otvoriti vrata da se ono što je započeto u Skoplju nastavi. Nekoliko je tema, položaj Bošnjaka u država regiona, pitanja EU integracija, ekonomija kao problem odlaska mladog stanovništva. Ideja iz Skoplja je da se formira jedan klub parlamentaraca. Otvorit ćemo i dodatne teme i pozvati da nam se priključe i druge kolege – rekao je.

Naglasio je da se čudi reakciji VKBI-a povodom današnjeg sastanka s obzirom na to da su ranije pozivali političke aktere da budu aktivniji.

– VKBI je važan faktor u svemu što planiramo da radimo, svaka od stranaka, SDA posebno i njen lider Bakir Izetbegović zato pozivamo da se okupimo oko plemenite ideje i da se ne gleda ko je prvi zvao, ko nije. Ovaj skup ima poruke mira, suživota, ustavno pravnih utemeljenih ciljeva i pokazuje da se jedinstvo Bošnjaka počinje dešavati – naglasio je.

Poručio je za kraj i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ne propusti priliku da skine kolektivnu odgovornost sa srpskog naroda.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *