Buhač i Martinović u Konjicu: Obezbijediti održivi povratak

Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a, ujedno i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović boravili su jučer u službenoj posjeti Gradu Konjicu. U ambijentu obostrane opredijeljenosti za saradnjom na dobrobit svih stanovnika Konjica i tog dijela HNK-a, s gradonačelnikom Osmanom Ćatićem razgovarali su o tekućim projektima u Konjicu, od infrastrukturnih i projekata iz oblasti zdravstva, do osiguranja uslova održivog povratka Hrvata i ostalih, saopšteno je iz Vlade HNK.

Od infrastrukturnih projekata koji se realizuju iz Budžeta HNK-a, premijerka Buhač osvrnula se na obnovu regionalnih saobraćajnica predviđenih Planom Uprave za ceste za 2024. godinu, te na finansijska izdvajanja za Dom zdravlja i Opštu bolnicu Konjic, za koje je Vlada osigurala značajna budžetska interventna i investicijska kreditna sredstva.

Gradonačelnik Ćatić istakao je niz uspješnih projekata u oblasti privrede, kao i turizma u kojem Konjic ima izvrstan potencijal.

Na sastanku je otvorena i tema podrške povratnicima u Konjic, u ovom slučaju Hrvatima kojih je od prijeratnih 11,5 hiljada u Gradu Konjicu i konjičkim župama ostalo njih tek nekoliko stotina. Opustošenim selima u dolini Neretvice, naglašeno je, potrebno je osigurati uslove održivog povratka i ostanka na prijeratnim ognjištima.

– Na njima se oni koji su se vratili trebaju najprije osjećati sigurno, imati jednak pristup svim socijalnim uslugama, a povratnička naselja uslove dostojne čovjeka, jednako kao i u drugim dijelovima Grada Konjica. Tako bi se veći broj onih koji se žele vratiti odlučio na taj korak i obnovu ne samo svojih domova i imanja nego i potencijala u poljoprivredi i turizmu kojima je konjički kraj iznimno bogat – poručeno je sa sastanka.

Zaključeno je kako je iskazanom spremnošću na saradnju različitih nivoa vlasti, u Konjicu moguće provesti mnoštvo projekata, ali i osigurati povratnicima u taj grad uslove održivog povratka i njihovog ostanka u mjestima u kojima su živjeli do rata. Učesnici sastanka poručili su kako sinergija predstavnika vlasti na svim nivoima može biti jak pokretač obnove i izgradnje Konjica. Buhač i Martinović zahvalili su gradonačelniku Ćatiću na iskazanoj spremnosti za saradnjom i u oblasti povratka hrvatske populacije na prostor Konjica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *