Bukti rat u mostarskoj SDA, zavladao strah da će stranku preuzeti radikalna struja. Upozoravali su i Izetbegovića, ali nije imao sluha…

Ni mostarska SDA nije ostala imuna na previranja zbog unutarstranačkih izbora. Proteklog vikenda oglasio se Gradski odbor SDA Mostar ukazujući na nepravilnosti u vođenju izbornog procesa i nepoštivanje odredbi Statuta SDA i utvrđenih Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije od pojedinih ogranaka gradskih područja.

“Sve članove SDA u Mostaru i zainteresovanu javnost informišemo da Stranka demokratske akcije kao najorganizovanija politička stranka u Bosni i Hercegovini vrši izborni proces na visokom nivou demokratskih postulata i u cilju je da se izborni proces provede potpuno u skladu sa Pravilima i Statutom SDA“, naveli su.

Previranja u stranci

Iza ovog saopćenja, kako govore informacije Raporta, stoji ozbiljan, nimalo bezazlen sukob i previranja u mostarskoj SDA između struja koja pokušavaju ostvariti kontrolu nad strankom u gradu na Neretvi. A šta se zapravo dešava?

Na čelu GO SDA Mostar godinama je Salem Marić, nezaobilazna politička figura u političkom životu Hercegovine. Marić itekako ima ambicija da ostane na čelu stranke u Mostaru, ali sve je jača druga struja koja ozbiljno mrsi račune. Na njenom čelu je Adil Šuta, donedavni direktor poslovnice BH Telecoma u Mostaru i najistureniji je kadar SDA u kantonalnoj vlasti danas. Njegove stranačke kolege kažu i kako je osoba bliska određenim radikalnim krugovima u Mostaru. Šuta je poznat i po tome što je ranije redovno objavljivao statuse na društvenim mrežama protiv predstavnika Islamske zajednice u Mostaru i Hercegovini.

Šuta i SDA-ovci okupljeni oko njega na sve načine pokušavaju preuzeti mostarsku SDA i otvoreno agituju protiv Marića i trenutne garniture SDA. Navodno bi se Šuta mogao kandidirati i za čelo Gradske organizacije SDA Mostar. Nezvanično nam je rečeno kako su Marić i Šerif Špago čak zatražili pomoć sarajevske centrale i samog predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, ali nisu naišli na razumijevanje.

Izetbegovića navodno nisu intereseirali lokalni stranački problemi niti je htio ozbiljno shvatiti upozorenje Marića i Špage.

A, u Mostaru su vrlo zabrinuti. Izvori bliski SDA Mostar kažu kako su doslovno u strahu zbog mogućnosti da na unutarstranačkim izborima Šuta ovlada mostarskom SDA, jer smatraju da bi radikalno krilo SDA moglo dodatno zakomplicirati ionako složenu političku situaciju u Mostaru, te posebno ističu navodne Šutine veze sa Harisom Behramom, osobom koja se povezuje sa narko-kartelom Tito i Dino te njegovim šefom Edinom Gačaninom. Prema tvrdnjama SDA-ovaca iz Mostara, Behram je bio ili je povezan s određenim kompanijama, udruženjima i sportskim klubovima koji dobijaju izdašne sume novca iz budžeta.

Veze s Behramom

Mostarske SDA-ovce posebno zabrinjava veza Šute i Behrama, koja, kako su nam kazali ide tako daleko da je Behram prije dvije godine učenicima Medrese u Mostaru držao predavanje na temu kako uspjeti u biznisu. Zanimljivo je kako je Behram predstavljen kao uspješan mladi biznismen, a predavao je članovima sekcije u mostarskoj Medrsi koji vodi Merjem Šuta, supruga Adila Šute. Ta je vijest sve do prije nekoliko dana bila na web-stranici Medrese, ali je prije nekoliko dana znakovito uklonjena.

Ne treba zaboraviti da Šuta, kao ministar finansija HNK, raspolaže budžetom većim od 300 miliona KM.

( Raport.ba )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *