Čović krenuo Dodikovim stopama. Požurio da crnolistašima omogući isplatu plaća u kešu

Iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine najavili su za danas proširenu sjednicu Predsjedništva ove stranke u Mostaru.

Prema medijskim napisima, ono o čemu će (pro)širiti priču jesu, kao i uvijek, Izborni zakon BiH, rak-rana ‘legitimnih’ bosanskohercehgovačkih Hrvata, te pregovori s Trojkom i SNSD-om, odnosno uz HDZ BiH, vladajućim na državnom nivou.

Fokus pregovora trebao bi biti isplata plaća i ostalih primanja crnolistašima kojima su usljed američkih sankcija blokirani računi. I to u kešu.

 

S obzirom na to da je u RS poduži spisak ljudi na ovoj crnoj listi, među kojima je i predsjednik SNSD-a i bh. entiteta RS Milorad Dodik, zajednom s većinom familije, Narodna skupština RS je prošlog mjeseca usvojila zakon kojim se omogućava crnolistašima isplata keša na ruke.

Zakon je usvojen u dva sata poslije ponoći, ranije nisu stigli, jer je predsjednik RS organizirao miting u gradu na Vrbasu da uputi poruku narodnim masama da su im RS, predsjednici ovog entiteta, Srbije te Rusije važniji od sopstvenog džepa.

Opozicija RS nije se ukazala na mitingu, a također, u sitne sate kada se usvajao zakon, nije digla ruku.

S druge strane, prošle sedmice Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bio je šokiran kad se na njegovom stolu odjednom našao Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o finansiranju institucija BiH. I to da ide po hitnoj proceduri. Nije dobio podršku, pa će ići u skraćenu proceduru na narednoj sjednici.

Predlagač zakona je HDZ-ov Predrag Kožul.

Šta bi značilo da ovaj zakon bude usvojen? Kao i u komšijskom entitetu, omogućio bi isplatu primanja za osobe pod američkim sankcijama, u prvom redu, Kožulovim stranačkom kolegi Marinku Čavari te Dodikovom Nikoli Špiriću.

Kako su već federalni zastupnici Dragan Mioković (NS) i Saša Magazinović (SDP) istakli za Raport, nisu imali pojma da će se jedan takav zakon ukazati na sjednici i obojica dijele kategoričan stav – nisu i neće podržati zakon.

Da je kap prelila čašu dokazuje i reakcija Ambasade SAD-a u BiH.

“Poslanik HDZ BiH Predrag Kožul iznio je Prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH, kojima bi se omogućila isplata plaća zaposlenima u institucijama na državnom nivou u gotovini. Ovakve izmjene, koje su slične izmjenama i dopunama Zakona o radu RS koje je Narodna skupština RS usvojila 18. aprila, predstavljaju očigledno nastojanje da se izbjegne provedba sankcija.

Kao što je vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD-a Morris istakla tokom svoje martovske posjete, Sjedinjene Države pomno prate takve aktivnosti. Podrška ovakvim aktivnostima i sankcioniranim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice.

Sjedinjene Države će koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcijaSAD i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidejtonskih aktivnosti”, upozorili su iz američke ambasade.

– Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *