Čović Vukoju napravio gotovim, Bećirović prebacio u veresiju: Je li Klub SDP-a prelomio?

Vjerovatno i najoštrija politička debata ovog mandata danas bi trebala dobiti svoj epilog. Na dnevnom redu Predstavničkog doma FBiH danas bi se trebala naći i tačka imenovanja sudije Ustavnog suda BiH – Marina Vukoje.

Vukoja je uz dosta muke prošao sve konkursne i parlamentarne procedure kako bi na kraju izronio kao jedini kandidat za ovu poziciju.

Opozicija (SDA i njeni sateliti) od kada su postali svjesni da su opozicija od ovog imenovanja napravili su prvoklasno pitanje političke i nacionalne izdaje. Preskočen je onaj dio kada su ga ocjenjivali kao najboljeg dok su vjerovali da će zajedno sa HDZ-om nastaviti vladavinu.

Uglavnom, danas bi se trebalo konačno odlučiti hoće li Vukoja biti sudija ili neće.

Trebalo bi se – jer nije sigurno da ova tačka na kraju neće biti i povučena s dnevnog reda uprkos tome što Dragan Čović jučer govori da je sve završeno.

A za to je ‘kriv’ Denis Bećirović.

Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, iako nema te nadležnosti, jučer je uputio pismo parlamentarcima u kojem ih je zamolio da ne glasaju za Vukoju.

Iz drugih stranaka Trojke (NS i NiP) smatraju da se Bećirović prepao reakcija opozicije i da je krenuo u unutarpartijski obračun sa Nerminom Nikšićem.

To je jučer direktno rekao i zastupnik NS-a Mirsad Čamdžić.

Isto tako, jasno je da je Bećirović svojim pismom prvenstveno htio utjecati na glasanje SDP-ovaca.

Zastupnici NiP-a su čvrsto pri stavu da se Ustavni sud BiH mora početi popunjavati, kao i NS (uprkos sličnom pozivu Damira Arnauta), dok je jasno da u SDP postoje oni koji su ‘labilni’. Prije svega se tu misli na Damira Mašića, koji je sinoć bio nedostupan za komentar.

Poznato je da je Klub zastupnika SDP-a do kasno u noć imao razgovore o pismu Bećirovića, koji bi se mogli ovog jutra i nastaviti. O tome da li su neki izbačeni iz kolosijeka vjerovatno ćemo saznati uskoro.

– raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *