Da li će “Trojka” zajedno nastupiti na Lokalnim izborima u Mostaru nakon ostavke Zalihića?

Samo prije nekoliko dana predsjednik mostarskog ogranka SDP-a BiH je podnio ostavku na funkciju čelnika stranke u Mostaru.

Kako je u svome obraćanju javnosti Zalihić napisao, glavni razlog njegove ostavke je odnos vrha stranke prema dešavanjima u SDP Mostar,  gdje su prema njegovim riječima Aner Žuljević i Lana Prlić iskoristili pozicije u stranci te utjecali na imenovanje radne grupe koja je trebala preispitati odnose u podijeljenom Gradskom odboru SDP-a.

Nakon pet godina na njegovom čelu podnio sam neopozivu ostavku na mjesto Predsjednika GO SDP Mostar. 

Ogranak sam preuzeo u periodu katastrofalnog izbornog rezultata, u vrijeme kad su samo još rijetki svraćali u SDP. 

Za samo dvije godine, na Lokalnim izborima u Mostaru doveli smo stranku do najboljeg izbornog rezultata ikada, a moja malenkost je osvojila najveći broj preferencijalnih glasova od svih kandidata na bilo kojim izborima na listama SDP-a u Gradu Mostaru. 

U drugom izbornom ciklusu u kojem sam vodio SDP Mostar, na posljednjim Općim izborima, ostvarili smo rast od preko 50% u odnosu na prethodne Opće izbore, po čemu smo četvrta najuspješnija organizacija SDP-a u državi.  

Prije svega neizmjerno hvala mojim suradnicima bez kojih bi sve ovo bilo nemoguće, drugovima u pravom smislu te riječi koji su stajali sa mnom rame uz rame, radeći u interesu SDP-a i građana. 

Iskreno sam se trudio da saslušam i budem dostupan svakom SDP-ovcu i svakom građaninu. Da budem lokomotiva SDP-a, prvo u Vijeću, a sada u Skupštini, ne libeći se ulaziti u najžešće rasprave ukazujući na kriminal, korupciju i nepotizam. 

Razlog ostavke je što jedna maliciozna grupa ljudi već duži period vrši pravno nasilje nad većinom članova Gradskog odbora, grubo kršeći Statut SDP-a, a tom pravnom nasilju se jučer pridružio i sam vrh Partije. 

Kada nisu uspjeli da svojim morbidnim lažima i spletkama poljuljaju povjerenje članova Gradskog odbora u moj rad, iskoristili su činjenicu što su dva člana manjine, Aner Žuljević i Lana Prlić, ujedno članovi Predsjedništva SDP-a BiH. Spomenuti “drugovi” obmanuli su Predsjedništvo da formira radnu grupu za ispitivanje odnosa u navodno podijeljenom Gradskom odboru Mostar. 

Za razliku od obmanutih članova Predsjedništva koji vjerojatno nisu ni znali za što glasaju, predsjednik Nikšić se sasvim svjesno svrstao na stranu maliciozne grupe. 

Nikšiću uopće ne zamjeram simpatije prema Prlić i Žuljeviću, međutim zamjeram mu što je odigrao ključnu ulogu u donošenju nestatutarne odluke kojom se vrh SDP-a iživljava nad demokratski i legitimno izabranom Gradskom odboru naše organizacije. 

Na laži koje je o meni i Gradskom odboru iznijela maliciozna grupa koju, pored Anera Žuljevića i Lane Prlić, čine brat Anera Žuljevića i najbolja prijateljica Lane Prlić, Predsjedništvo SDP BiH je odlučilo da zaključke o sudbini naše organizacije predloži Radna grupa čiju većinu čine Lana Prlić, njena najbolja prijateljica, Aner Žuljević i njegov brat, potpuno ignorirajući demokratski i legalno izabran Gradski odbor! 

Razlog udara leži u neostvarenim osobnim interesima pojedinaca iz grupe kao i u strahu od toga hoće li porodica i prijatelji dobiti prolazna mjesta na predstojećim lokalnim izborima.

Među ostalim, ne opraštaju nam što ministarsku funkciju obavlja čovjek koji je univerzitetski profesor, doktor znanosti bez i jedne mrlje u karijeri i što SDP Mostar više nije privatna stranka porodice, prijatelja i kumova nego stranka u koju sve više navraćaju novi, mladi, visokoobrazovani i profesionalno nekompromitirani ljudi.

Kreiranje listi i organizaciju kampanje im velikodušno prepuštam, te im želim mnogo sreće i uspjeha, a rezultate ćemo uspoređivati nakon izbora. 

U narednom periodu posvećujem se još intenzivnijem radu zastupnika u Skupštini HNK i izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH u korist građana Mostara, Hercegovine i BiH. – napisao je Zalihić, sad već bivši predsjednik SDP-a u Mostaru.

Na sve ovo mu je odgovorio i stranački kolega Aner Žuljević kojega je Zalihić upravo prozvao da je oko sebe okupio malicizonu grupu koja je “silovala” statut stranke.

Politika je timski sport!

Nemam namjeru da polemiziram sa narcisoidnim tipovima, niti bih odgovarao na laži i objede, da nije u pitanju zastita žena u SDP na koje se “predsjednik u ostavci” frajerski obrušio.

Izborni rezultati i samohvalisanje mi nisu običaj, niti će ikada postati. To ostavljam njemu, najvećem magu kadrovske i svake druge politike!

Za razliku od njega, svi moji politički rezultati zadnjih 20 godina nisu samo moji isključivo, nego svih članova SDP i svih onih koji to nisu, a prepoznali su da kao tim radimo dobar posao.

Niko nije važniji od SDP, jer svaka individualnost u politici treba da se zbraja kako bi iskoračila u borbu za zajedničke vrijednosti i interese onih koji su nam dali povjerenje.

Gradjani trebaju odlučnu i zdravu alternativu.

Nije sramota izgubiti izbore.

Sramota je izgubiti obraz i postati u ponašanju isti oni protiv kojih se borite

Solidarnost, jednakost i pravda su ključne vrijednosti politika SDP BiH.

One traze odricanje od mnogih oholosti i izazova moći politike da bi ste ostali vjerodostojni i kredibilni.

Povjerenje gradjana se tesko stiče, a gubi za jedan dan.

Naši članovi i njihove porodice su godinama trpili zbog demonstracije sile vlasti i mi smo dužni da im ponašanjem kao vlast dokažemo da to nije bila uzaludna patnja.

Politika je ozbiljan i težak posao ako ste odgovorni i posvećeni, a sve druge neslavne etikete politike su kreirali političari svojim sramotnim ponašanjem

Poniznost i služenje su osnovne vrijednosti koje političar mora svakim danom dokazivati, nekad i na štetu sebe i svoje porodice.

Radi poštenog i iskrenog obavještavanja javnosti u prilogu odluka Predsjedništva, u kojoj su potpredsjednica partije, svi vijećnici, predsjednik u ostavci, clan predsjedništva, višegodišnji predsjednik GO SDP Mostar, imenovani članovi..

Ko je kome najbolja prijateljica, a ko kome brat, nevažno je dok smo svi u istoj zajednickoj vjeri kako smo jedna velika porodica u kojoj je jednakost vrijednost koja se životom brani. – ovako je odgovorio Aner Žuljević na pisanja Zalihića.

Nerm Nikšić formirao radnu grupu kako bi se preispitali odnosi unutar GO SDP Mostar.

Ostavka predsjednika stranke u Mostaru u izbornoj godini kakva je 2024.godina kada nas očekuju Lokalni izbori u Mostaru sigurno nisu dobri po stranku a sve to je potvrdio za Klix.ba i Perić koji je dugogodišnji član SDP-a u Mostaru.

Zoran Perić: Sukobi najgori po partiju

“Žao mi je što je došlo do toga da su se pojavile dvije struje unutar SDP-a u Mostaru, a siguran sam da je razlog tome nedostatak komunikacije. Ponekad to i nije loše da se partija sama po sebi pročisti, ali sve ovo što se dešava sada je, bez daljnjeg, najgore po partiju”, kaže Perić za Klix.ba.

Smatra da se problem između Armana Zalihića i Anera Žuljevića ne bi dogodio da nije manjkalo komunikacije, jer kako ističe, obojica su izvrsni kadrovi koji su uz malo više dijaloga sve mogli riješiti.

Mišljenja je da Arman Zalihić nije trebao dati ostavku na mjesto predsjednika stranke u Mostaru, jer kako kaže, u njemu vidi kvalitetan kadar SDP-a, te ga smatra jednom od ličnosti koja je budućnost SDP-a u Mostaru.

Kako smo i ranije pisali stranke Trojke u Mostaru su prije ostavke Zalihića započele inicijalne pregovore oko zajedničkog nastupa na Lokalnim izborima 2024.godine.

Kako saznajemo održalo se i nekoliko sastanaka na relaciji SDP – NIP – NS .

Sada se sa pravom postavlja pitanje da li ostavkom Zalihića svi ti pregovori koji su se održali “padaju u vodu” , ko će naslijediti Zalihića na čelu GO SDP Mostar, te koja je stvarna pozadina stranačkih sukoba dvije struje u SDP Mostar?

Po političkim kuloarima postoje i informacije da određene interesne skupine rade na tome da se na Lokalnim izborima stranke Trojke ne pojavljuju zajednički u bloku.

Jedno je sigurno, očekuje nas interesantna 2024.godina što se tiče političke scene u Mostaru.

( Hercegovački.ba )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *