GI “Jer nas se tiče” uputila pismo ministrici: Zaustavite ubijanje građana Mostara

Građanska inicijatva “Jer nas se tiče” koja se bori za zatvaranje deponije Uborak već više godina uputila je danas otvoreno pismo ministrici Nasihi Pozder:

“Proteklih nekoliko godina Građanska inicijativa “Jer nas se tiče” aktivno pokušava spriječiti daljnje ubijanje mještana Vrapčića, Bijelog Polja i u konačnici Mostara (svi koji se nalaze nizvodno od deponije Uborak su ugroženi).

Od početka naše borbe od gradskih vlasti u Mostaru nismo vidjeli nikakve pomake, stalno su nam lagali i lažu i dan danas, a kako možemo zaključiti i vi “padate” na njihove laži a ponajviše tzv.gradonačelnika Maria Kordića (HDZ) i Salema Marića (SDA).

Želimo da vas podsjetimo da su gradske vlasti još prije nekolike godine formirale “famoznu” radnu grupu koja se trebala baviti pronalaskom nove lokacije za deponovanje otpada a znamo samo da su se MOŽDA jednom sastali i nikada više.

Ovih dana u javnosti vidimo izjave čelnika Mostara da od nove lokacije nema ništa i da nema govora o premještanju deponije na drugu lokaciju.

Dalje, studija uticaja na okoliš i plan prilagođavanja je jasno kazao : 𝐏𝐨𝐬𝐭𝐨𝐣𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐨𝐧𝐢𝐣𝐞 𝐔𝐛𝐨𝐫𝐚𝐤 𝐧𝐞 𝐦𝐨ž𝐞 𝐠𝐚𝐫𝐚𝐧𝐭𝐨𝐯𝐚𝐭𝐢 𝐳𝐝𝐫𝐚𝐯𝐥𝐣𝐞 𝐠𝐫𝐚đ𝐚𝐧𝐚!

Svoj mandat federalne ministrice okoliša i turizma ste preuzeli prije nešto manje od godinu dana a mi smo s vama bili strpljivi i dali smo vam određeni rok da se prilagodite (blizu ste da postanete gora ministrica od prethodne, Edite Đapo) i da krenete raditi u interesu građana a ne neke politike i određenih čelnika u Mostaru koji su za sebi uzeli pravo da rade na deponiji Uborak šta žele i kako žele. Vi ste postali samo njemi posmatrač svih ovih događaja od kako obnašate funkciju ministrice.

Ministrice, stanje na Uborku, deponiji smrti, svaki dan je sve gore i zasigurno možemo reći da je trenutno stanje na deponiji katastrofalno i da nikada gore stanje nije bilo.

Direktor deponije Mirhad Grebović uz dozvolu Kordića i Marića je aktivirao i staro tijelo deponije koje je već više od decenije zatvoreno, a šta ste vi poduzeli po tome pitanju?

( slika na kojoj smo vas “montirali” je slika nastala danas, nalazite se na zatvorenoj kaseti a smeće je oko vas , više hiljada tona smeća koje je “samo onako” deponovano posljednjih mjeseci, a direktor i gradonačelnik lažu i vas i nas )

Javno želimo da vam kažemo, pratit ćemo svaki vaš korak, čekamo odluku za plan prilagođavanja i okolinsku dozvolu i sukladno tome ćemo i reagovati. Budite spremni da budete i dio sudskog procesa, mi smo svima pokazali da nikada nećemo odustati od sanacije i zatvaranja deponije Uborak. I DO STRAZBURA AKO TREBA! NAŠA BORBA JE BORBA ZA OPSTANAK NA OVIM PROSTORIMA, PITANJE JE ŽIVOTA ILI SMRTI VI TO DOBRO ZNATE !

𝐌𝐈𝐍𝐈𝐒𝐓𝐑𝐈𝐂𝐄, Š𝐓𝐀 Ć𝐄𝐌𝐎 𝐒𝐀 𝐒𝐌𝐄Ć𝐄𝐌 𝐈 𝐒𝐕𝐉𝐄𝐒𝐍𝐈𝐌 𝐔𝐁𝐈𝐉𝐀𝐍𝐉𝐄𝐌 𝐆𝐑AĐ𝐀𝐍𝐀?

 

UDRUŽENJE GRAĐANA “JER NAS SE TIČE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *