Hrvatsko Narodno Vijeće podržava inicijativu o usvajanju rezolucije o Srebrenici

Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine je, u povodu najave da će se pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda naći prijedlog rezolucije kojom bi se 11. jula na međunarodnom nivou obilježavala godišnjica genocida u Srebrenici, saopćilo da snažno podržava inicijativu i izražava punu podršku delegaciji BiH u Ujedinjenim narodima na čelu s ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom.

– Okupljeni oko zajedničkih težnji ka mirnoj, stabilnoj i evropskoj Bosni i Hercegovini, duboko vjerujemo da će Rezolucija utrti put izgradnji mira, suočavanju s prošlošću i međunarodnim komemoriranjem žrtava genocida u Srebrenici. Ovo je nakon svih relevantnih presuda važan korak koji međunarodna zajednica može napraviti kako bi porodice žrtava vratile povjerenje u međunarodni sistem pravde.

Dok s poštovanjem i pijetetom te spremnošću na gradnju održivoga mira posmatramo kako brojne države članice UN-a izražavaju podršku predmetnoj inicijativi, zabrinuti smo zbog intenzivirane mrzilačke retorike iz Republike Srpske – navode iz HNV-a BiH.

U saopćenju za javnost sa žaljenjem konstatuju “da su svi mehanizmi za kooperativno djelovanje sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom razvidno istrošeni, jer na svaku pruženu ruku, Dodik reagira ohološću i podrivanjem mira”.

HNVBiH navodi da svi narodi Bosne i Hercegovine zaslužuju da budu sjedinjeni u bosanskohercegovačkom duhu i dobrim namjerama, predvođeni odgovornošću izabranih zvaničnika koji znaju cijeniti mir i razvitak domovine.

– Vjerujemo da Bošnjaci, Srbi i Hrvati – zajedno sa svim građanima Bosne i Hercegovine – žele mir, sigurnost i stabilnost, te rezolutno odbacujemo bilo kakve ideje o podjelama, razdruživanjima i razgraničenjima.

Pozivamo sve nadležne institucije da bdiju nad mirom i stabilnošću naše domovine, a prijatelje u međunarodnoj zajednici molimo za podršku svim činiocima koji spremno pružaju ruku i okreću se ka budućnosti – navodi se u saopćenju HNV-a BiH.

 

(Fena)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *