JOB Mostar najavio manifestaciju “Putevima pobjede Armije RBiH 1992- 1996“

JOB Mostar najavio manifestaciju “Putevima pobjede Armije RBiH 1992- 1996“

Jedinstvena organizacija boraca (JOB) Grada Mostara i ove godine će organizovati manifestaciju “Putevima pobjede Armije RBiH“, kojom će se prigodno obilježiti 32. godišnjica oslobođenja grada Mostara u vojnoj operaciji “Forsiranje Neretve“.

Manifestacija će započeti u utorak 11. 6. 2024. godine u 11 sati polaganjem cvijeća na Mostu Hasana Brkića, a nastaviti u četvrtak i petak – polaganjem cvijeća i učenjem fatihe poginulim borcima na mjestima stradanja, kao i na svim mjestima koja su bila važna tokom čuvene vojne operacije (Stari most, Musala, Kamenica)… Sve će biti okončano u petak časom historije i polaganjem cvijeća na Šehitlucima, saopćio je JOB Mostar.

Radi se o važnom događaju za pripadnike Armije RBiH. To je bila vojna operacija oslobođenja, naglašavam – grada Mostara, a ne jedne obale grada, kako se negdje može pročitati ili čuti. Manifestaciju smo odlučili podići na viši nivo, jer ona zbog svoje važnosti to zaslužuje. Ona je, ustvari, jedna od najsjajnijih akcija Armije RBiH, odnosno samostalnog bataljona odbrane Mostara, rekao je na konferenciji za medije predsjednik JOB-a Grada Mostara i ratni komandant Esad Kosić.

Posebno je naglasio da je akciju u urbanom dijelu grada izvodila Armija RBiH pod komandom generala Arifa Pašalića i saradnika.

“Neki od naših suboraca su nažalost poginuli. Mi smo u roku od 40 dana poslije izgubljene borbe uspjeli izvršiti forsiranje Neretve, te zauzeti osnovne položaje koje smo imali na početku agresije, a zatim proširili napad i oslobodili teritoriju do sastavljanja s jedinicama na platou Podveležja. S njima smo se spojili 16. juna i vjerovatno izvojevali najveću pobjedu Armije RBiH. Oslobodili smo teritoriju od 200 kilometara kvadratnih, postavili linije, zarobili mnogo naoružanja, te uspješno izvršili zadatak, dodao je Kosić.

Ratni komandant Esad Humo je istakao i doprinos MUP-a RBiH koji je cijelo vrijeme bio u Armiju RBiH.

“Njihov veliki doprinos ne smijemo zaboraviti! MUP je aktivno učestvovao svo vrijeme u svim dejstvima, a imali su i dodatna zaduženja. To je dio šire akcije oslobađanja Hercegovine. Borbena dejstva u Mostaru izvodio je samostalni bataljon Armije RBiH, u koordinaciji s HVO-om, ali HVO nije imao tad aktivna borbena dejstva ni ovdje, ni u Podveležju, sve do samog kraja šestog mjeseca 1992. To moramo naglasiti radi pravilne identifikacije činjenica i historije. Danima u to vrijeme u gradu nije bilo HVO-a. Jeste, istina, jedan vod njihove vojne policije koji je ušao da čisti teren, da prebiraju Fejićevu ulicu, ali u borbenim dejstvima ih nije bilo. I u Blagaju i Bijelom Polju gdje su formalno postojale jedinice HVO-a, i sad tvrdim, u svom sastavu imali su dominantan broj Bošnjaka, dodao je Humo.

Posebno je naglasio jedan vojni zadatak koji su ispunili vojnici Mostarskog bataljona na Mazoljicama.

“Bilo je to uništenje oklopnog transportera. Kolona je prevođena transporterom bila krenula na Konak, ali je u tome spriječena. Masu artiljerije smo zarobili u Podveležju, koja je ubrzo završila kod HVO-a, napomenuo je.

Komandant Esad Eminović se prisjetio izdavanja naredbe da se krene s vojnom operacijom oslobođenja platoa Podveležja.

“Iz Podveležja su 15. juna došla trojica vojnika, koji su tražili komandanta Pašalića. Odveo sam ih lično kod rahmetli generala. On je sjeo, napisao kratku naredbu, s kojom su se vratili, te dan kasnije proveli uspješnu akciju. Tu smo se sreli s komandantima Špagom i Isićem, te vidjeli nešto zarobljenih vojnika neprijateljske vojske, prisjetio se Eminović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *