KONAKOVIĆ: Cvijanović, Dodik i Vučić su doživjeli debakl. Lagumdžija je demontirao pokušaj rusko-srbijanske propagande

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je da je vanredna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) na kojoj se sinoć raspravljalo o BiH veoma važna, te da je na kraju ispalo da je dobro što se desila, “zato što se još jednom osvijetlila cjelokupna rusko-srpska mašinerija koja vrlo sinhronizovano radi”.

Po njegovim riječima, u potpunosti je osvijetlila nekoliko političkih faktora, “prije svega Aleksandra Vučića i njegovu politiku koja je samo verbalno evropska, a sve što radi nema nikakve evropske i civilizacijske standarde”.

Razotkrivene laži

“Drugo, čini mi se da za BiH, za njen integritet, suverenitet i za ono za šta se mi zalažemo, sve je bolje što se Željka Cvijanović više u javnosti pokazuje i pokušava nevješto i nemušto, mogu reći slobodno, lagati međunarodnu javnost činjenicama koje apsolutno ne postoje. Vidjeli ste reakciju cijelog slobodnog svijeta, pogotovo ovog zapadnog dijela od kojeg BiH i njena ekonomija, formalno, možemo reći, zavise”, kazao je Konaković za Fenu.

Dodao je da se zapravo desilo nekoliko vrlo važnih faktora.

“Vidjeli ste laži, čini mi se budućeg ministra vanjskih poslova Srbije Marka Đurića, koji govori o tome, lažno citira moje navode govoreći o ratnoj šteti.

Ja samo govorio suprotno, da rezolucija ne proizvodi pravne fakte koji nas mogu voditi naplati ratne štete, da se to radi u drugim procesima”, kazao je Konaković.

Naveo je da ovakva Srbija to i zaslužuje, ali nikako se to ne može vezati za ovu rezoluciju o Srebrenici.

Odgovor Guterresa

“Pokušaj Željke Cvijanović da diskredituje visokog predstavnika u tijelu koje je već reklo svoj stav, a Antonio Guterres odgovorio na navode Željke Cvijanović iz onog pisma za koje sam govorio da joj je bolje da ne šalje, da je potpuno legalan, legitiman visoki predstavnik.

On je vrlo smireno, suptilno objasnio suštinu problema u BiH i dolazimo ponovo do zaključka da i Milorad Dodik i Željka Cvijanović i Staša Košarac i još neki političari iz RS više brinu o ruskom, a manje o srpskom narodu u BiH”, rekao je šef bh. diplomatije.

Po njegovim riječima, još jednom se pokazalo da institucije BiH sada napokon rade svoj posao adekvatno i na pravi način.

Istaknuo je da je nastup ambasadora BiH Zlatka Lagumdžije bio “vrlo autoritativan, argumentovan, sa puno fakata i činjenica”.

“Potpuno je sinoć demontirao taj pokušaj rusko-srbijanske propagande da se ovdje zapravo pravi jedno novo žarište, što sigurno Rusiji i jeste osnovna intencija.

Jer Rusija sinoć jeste možda dijelom ostvarila svoj cilj, a to je da se manje govori o njenoj agresiji na Ukrajinu, a da se otvaraju neka nova žarišta, u ovom slučaju na zapadnom Balkanu.

Svjesno su u to otišli Cvijanović, Dodik i Vučić i Đurić i svi oni koji su sinoć, možemo slobodno reći, doživjeli debakl, jer se institucionalno BiH odupire svakoj vrsti fabrikovanih laži”, zaključio je ministara Konaković.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je na vanrednoj sjednici u utorak, na zahtjev Rusije, raspravljalo o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Sudionicima zasjedanja su se video linkom obratili članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *