Konaković: Ne bi trebali propustiti priliku iz EU

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je kako ne bi trebali propustiti priliku za dobijanje “zelenog svjetla” za otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

– Zbog ljudi koji ovdje žive i važnosti budućnosti BiH, ovu šansu trebamo ugrabiti – smatra Konaković.

Kazao da je u Indiji, gdje je sudjelovao u radu indijske konferencije o geopolitici i geoekonomiji, imao sastanke s velikim brojem evropskih ministara vanjskih poslova.

– Preovladava mišljenje da se očekuje taj konačni stav Evropske komisije i da će se svi voditi onim što bude napisano u tom izvještaju. Ako Komisija zabilježi napredak BiH, mi zaista imamo razlog za optimizam. Imamo pozitivne pomake, ozbiljna su stvar bili Zakon o sprječavanju pranja novca i Frontex i ako bismo dali još neki, mislim da imamo razloga za optimizam – kazao je Konaković.

Na pitanje novinara u vezi sa preostala dva zakona – zakonom o sudovima i zakonom u sukobu interesa, kazao je kako mu se sukob interesa čini manje problematičan u ovoj fazi u kojoj je ostalo još nekih dilema.

– Mi pristajemo čak i da bude najrigidniji u regionu, najrigidniji u Evropi, u kojem nas političare treba svakodnevno ‘pretresati’ – kazao je Konaković.

Naveo je da ima nekoliko nastojanja da se etnički unutra glasa, te kazao da nije prihvatljivo da se etnički glasa u komisijama, iako etničku strukturu treba poštovati, kao i sve ostalo.

– Ali mislim da bi neovisnost te komisije trebala biti primarna i da se to etničko ne bi trebalo povezivati. Vidjet ćemo stavove drugih kolega – kazao je Konaković.

Kada je riječ o zakonu o sudovima, rekao je da on može istrpiti još neke modifikacije, “ali od nekih naših osnovnih zahtjeva mi ne možemo odustati ni povući se”.

– Napravili smo kompromise kako bismo dobili tu dvostepenost. To se od nas traži i u komunikaciji sa Evropskom komisijom, Evropskom unijom, Venecijanskom komisijom. Ona rješenja koja ne derogiraju postojeći sistem, ne smanjuju postojeće nadležnosti sudova i obezbjeđuju dvostepenost, spremni smo podržati sa, nadam se, sjedištem u Istočnom Sarajevu – naveo je Konaković.

Na pitanje da li se razgovora o zakonu o sudu ili zakonu o sudovima, odgovorio je da kako god se bude zvao, “ako obezbjeđuje dvostepenost i ako je samostalan u odnosu na ovaj proces u sudu; ako ista osoba, kao što je danas slučaj, ne delegira postupajuće sudije, dakle ako imamo tu razdvojenost i objektivnu dvostepenost, na ta rješenja smo spremni, bez smanjenja nadležnosti iz postojećeg zakona”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *