Konferencija Model UN u Mostaru u organizaciji UWC

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) organizuje dvodnevnu konferenciju Model ujedinjenih naroda (MUN) 21. i 22. marta, 2024.

MUN u Mostaru će ove godine okupiti više od 200 učesnika iz preko 50 zemalja svijeta, saopćeno je iz UWC Mostar.

Ceremonija službenog otvaranja će biti upriličena u četvrtak sa početkom u 9:30 sati u prostorijama Koledža ujedinjenog svijeta u Mostar, gdje će se prisutnima obratiti počasna gošća ovogodišnje MUN konferencije, Božena Kaltak, Regionalna Program Menadžerica UNDP-a Mostar.

Tokom dvodnevne konferencije, sa delegatima koji predstavljaju 50 država svijeta, učenici će kroz rad u odborima i vijećima MUN-a, uključujući Vijeće sigurnosti, Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, Program Ujedinjenih naroda za okoliš te Međunarodnu pomorsku organizaciju, raspravljati o nizu aktuelnih svjetskih tema i problema.

Osim uticaja na svijest o globalnim pitanjima i razvijanju vještina javnog nastupa, konferencija zbližava mlade ljude iz različitih dijelova svijeta, te daje svim učesnicima priliku da sruše stereotipe i ostvare otvorena međuetnička prijateljstva.

Završna ceremonija konferencije će se održati u petak i tom prilikom će svim učesnicima biti dodijeljeni certifikati i zahvalnice za učešće na ovogodišnjoj konferenciji.

Model United Nations (MUN) edukativna je simulacija prave konferencije Ujedinjenih Nacija. Kroz MUN učesnici se upoznaju sa diplomatijom, međunarodnim odnosima, globalnim problemima, te diplomatskim načinom za pronalaskom rješenja za date probleme. Na konferenciji svaki učesnik-delegat predstavlja određenu zemlju ili dio organizacije unutar svog komiteta, te uz diskusiju sa drugim delegatima i zemljama mora doći do uzajamnog dogovora oko rješenja određenog problema.

MUN ne samo da razvija vještine kritičkog mišljenja, komunikacije i rada u timu nego i vještine analize relevantnosti pronađenih podataka i izvora i prije svega dublje razumijevanje trenutnih svjetskih problema, navodi se u saopćenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *