Krah SDA u Mostaru? Rukovodstvo SDA Mostar na čelu sa Salemom Marićem podnijelo ostavke

Gradska organizacija SDA Mostar oglasila se saopćenjem za javnost , kojeg potpisuje još uvijek aktuelni predsjednik GO Salem Marić, kako su naveli, u vezi sa unutarstranačkim izborima u Gradskoj organizaciji SDA Mostar.

U saopćenju pod naslovom „SDA je demokratska stranka, a ne sekta“ stoji:

“U ime rukovodstva, predsjednika i potpredsjednika Gradske organizacije SDA Mostar, informišem zainteresovanu javnost da su na jučerašnjem proširenom Kolegiju Stranke demokratske akcije u Sarajevu Predsjedništvu SDA podnesene ostavke cjelokupnog rukovodstva, predsjednika GO SDA Mostar i potpredsjednika GO SDA Mostar kao i ostavke članova Izborne komisije GO SDA Mostar zadužene za odvijanje izbornog procesa.

Sa žaljenjem moramo konstatovati da je izborni proces u Gradskoj organizaciji SDA Mostar izazvao teške podjele unutar članstva SDA, te između Odbora gradskih područja koji pripadaju GO SDA Mostar. Nekolegijalno postupanje, nedemokratsko djelovanje i nesavjesno režiranje procesa unutar OGP-ova je narušilo integritet i demokratičnost Izbornog procesa kao i stvorilo nejedinstvo SDA u Mostaru zbog čega duboko žalim sa svim savjesnim članovima SDA, jer su to bile odrednice i vrijednosti Stranke u Mostaru.

Zbog toga i značajne poruke koju želim poslati, da u ovom slučaju nije važna pozicija Salema Marića, već da se ukaže na uništeno jedinstvo i normalno okruženje unutar Stranke za narod i članove koji osjećaju da je SDA temelj i oslonac u svim političkim i društvenim izazovima podnio sam ostavku na mjesto predsjednika.

Također, u svrhu istinitog informisanja javnosti nije istinit konstruisani narativ da vršim zastoj izbornog procesa s obzirom da je suprotna strana na Skupštinu donijela gotovo novi Poslovnik, kojeg ranije nisu dostavili delegatima, te je cilj bio da se Skupština ne održi, jer nisu bili uvjereni da imaju potrebnu podršku.

Kao predsjednik, koji je SDA u Mostaru uspješno vodio u godinama iza nas i sa saradnicima ostvarivao najznačajnije rezultate pobjedničke i stabilne Stranke, žalim što su neodgovorni pojedinci i grupe podmuklim djelovanjem, potpuno neodgovorno i ne imajući viziju u svom postupanju, zbog kratkoročnih ciljeva odlučili se na rušenje jedinstva i raskol po prvi put unutar mog uspješnog dvadesetogodišnjeg djelovanja SDA u Mostaru.

Predsjedništvu SDA podnesene su i ostavke Izborne komisije Gradske organizacije SDA Mostar zbog Odbora gradskih područja koji nisu ispoštovali nadležnosti Izborne komisije, zbog loših međuljudskih odnosa i pritisaka koji su se odnosili na članove Izborne komisije.

Bilo kako da se završi izborni proces za predsjednika i rukovodstvo koje će voditi SDA posljedice će se sigurno osjetiti. Narativ i način postupanja koji provodi suprotna strana nisu nešto s čime se možemo složiti i s razlogom dijelim veliku zabrinutost naroda i članova SDA u Mostaru.

S obzirom da nas očekuju lokalni izbori u Mostaru Stranku očekuje mukotrpan proces konsolidacije za koji se nadam da će SDA kao najsnažnija politička organizacija u Mostaru uspješno učiniti”, stoji u saopćenju za javnost Gradske organizacije SDA Mostar kojeg je potpisao Salem Marić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *