Ljubuški domaćin dvodnevne konferencije “Mogućnosti i potencijali Programa Kreativne Evrope”

U Ljubuškom će se, u organizaciji Evropske komisije za podršku kulturi i audivizuelnom sektoru “Kreativna Evropa BiH”, održati međuregionalna konfernecija “Mogućnosti i potencijali Programa Kreativne Evrope”. Konferencija će se održavati dva dana, i to 24. i 25. maja 2024. godine.

Tokom prvog dana učesnici će kroz panel diskusije i radionice biti upoznati s mogućnostima i potencijalima koje nudi Program Kreativne Evrope, dok će se tokom drugog dana održati Dani otvorenih vrata Kreativne Evrope, te radionice, najavili su iz Ureda Vlade za evropske integracije Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK).

Kreativna Evropa je program Evropske komisije za potporu kulturi i audiovizualnom sektoru.

“Nadovezujući se na prethodni program Kreativna Evropa, program će i u razdoblju 2021. – 2027. godine podržavati evropski kulturni i kreativni sektor. Kultura i sloboda stvaranja ključne su za Evropsku uniju i njezine građane i građanke jer doprinose jačanju demokratija i vrijednosti. Kulturni i kreativni sektor i industrija imaju presudnu ulogu u evropskoj kulturnoj raznolikosti”, poručili su organizatori.

Program slijedi strukturu prethodnog programa i uključuje tri potprograma: potprogram Kultura koji obuhvaća kulturne i kreativne sektore, osim audiovizuelnog sektora, potprogram MEDIA koji obuhvaća audiovizualni sektor i međusektorski potprogram koji obuhvata aktivnosti u svim kulturnim i kreativnim sektorima.

Konferencija kreće 24. maja u Kulturnom centru Ljubuški s početkom u 10 sati.

(Fena)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *