Lokalni izbori 2024: Trojka(SDP, NIP i NS) će zajednički nastupiti na izborima u Mostaru

Lokalni izbori u BiH a i Mostaru se bliže te stranke prethodnih mjeseci intenzivno rade na dogovoru oko potencijalnih koalicija.

Neki bi rekli uranjeno ali već odavno je poznato u Mostaru da će zajednički na izborima nastupiti “četvorka” sastavljena od NES-a Anela Kljake, PMP-a, DF-a i SBiH-a.

Krajem januara ozvaničena koalicija ovih stranaka

U ovoj koaliciji, za sada, nema SDA koja je na proteklim lokalnim izborima predvodila Koaliciju za Mostar u kojoj su zajednički nastupile SDA, SBB, DF, Stranka za BiH i BPS.

Prema saznanjima koje ima Hercegovački.ba a tome smo već i pisali posljednja dva mjeseca intenzivno se vode pregovori između stranaka Trojke u koju spada SDP, NIP i Naša stranka.

Narednih dana će se održati i ključni sastanci nakon kojih bi i javnost trebala biti upoznata o zajedničkom nastupu na Lokalnim izborima 2024.godine ovih stranaka.

SDP kao najjača opoziciona stranka u Mostaru vjerovatno će biti nosioc lista dok će NIP Mostar tražiti pozicije odmah uz SDP. Naša stranka u Mostaru je izgubila politički rejting nakon izbora gradonačelnika Mostara te spornog glasanja Irme Baralije i Boške Ćavar.

Tako će mostarski ogranak Naroda i Pravde preuzeti ključnu ulogu od Naše stranke u sastavu opozicionih stranaka u Mostaru.

Boška Ćavar više nije član Naše stranke a Irma Baralija kako saznajemo neće se kandidovati više za gradsko vijeće u Mostaru.

Posljednih nekoliko mjeseci GO SDP Mostar potresale su razne turbulencije koje su bile i razlog za ostavku tadašnjeg predsjednika stranke Armana Zalihića, nakon njegove ostavke za vd predsjednicu izabrana je Aldijana Trbonja Tule.

Narod i Pravda na čelu sa Omerom Hujdurom po prvi put će tražiti eventualno vijećničko mjesto u Mostaru.

Prema informacijama koje imamo pregovori koji su tekli zadnjih mjeseci između Trojke urodili su plodom i Trojka će vrlo vjerovatno ozvaničiti zajedničko nastupanje na izborima u Mostaru u skoro vrijeme.

Jedina stranka koja u Mostaru trenutno ostaje bez kapaciteta za bilo kakve koalicije je SDA ali mnogi izvori koji su upućeni u politička zbivanja u Mostaru navode da će SDA vrlo vjerovatno se “prikloniti” četvorki koju sačinjavaju NES, PMP, SBiH i DF.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *