Lokalni izbori se bliže. SDP neće sa SDA, pregovaraju sa NIP-om ali su narušeni odnosi

Zbog specifičnosti statutа i sedam izbornih jedinica, matematika će i ovog puta biti neizbježna pri sklapanju partnerstava.

U Mostaru su krajem prošlog mjeseca ozvaničene prve koalicije za nastup na lokalnim izborima. Zbog specifičnosti statutа i sedam izbornih jedinica, matematika će i ovog puta biti neizbježna pri sklapanju partnerstava. Gradonačelnika će ponovo birati vijećnici a ne građani direktnim izborom, prenosi BHRT.

Salem Marić (SDA) je potvrdio da će nakon unutarstranačkih izbora u SDA krenuti u pregovore kako bi okupili što veći broj pro bosanskih stranaka.

Zalihić Arman (SDP) je za BHRT izjavio da neće pregovarati sa SDA nego sa opozicionim strankama koje su spremne surađivati u Mostaru.

Može se zaključiti da SDP vrši pregovore sa Narodom i Pravdom ali su odnosi ovih partnera narušeni zbog odlaska SDP-a u vlast sa SDA na nivou kantona.

Izgledno je da će se mostarski NIP morati odlučiti kojim putem da krenu, da li i dalje vjerovati SDP-u ili se okrenuti drugim partnerima.

Naredni period će donijeti vrlo zanimljiv rasplete situacije kada se govori o formiranju koalicija i pronalasku partnera.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *