Ministarstvo prosvjete HNŽ-a odbacuje navode sindikata o pritiscima na članove sindikata

Na prosvjedima koje su u utorak, 20. veljače, organizirali sindikati osnovnih i srednjih škola s područja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) izrečene su grube i neistinite kvalifikacije o navodnim pritiscima ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta Adnana Velagića na pojedine članove sindikata i ravnatelje škola, ističu iz navedenog ministarstva.

“Ovim putem obavještavamo sve uposlenike u odgojno-obrazovnom sustavu HNŽ-a, kao i cjelokupnu javnost da su navodni pritisci na članove sindikata i ravnatelje škola neistina i izraz nemoći pojedinih sindikalnih aktivista da uvjere svoje članstvo o neophodnosti ovakvih prosvjeda. Želimo obavijestiti javnost, a ponajprije prosvjetne radnike, da na adresu našeg ministarstva od strane predstavnika sindikata osnovnih i srednjih škola nikada nije stigao niti jedan službeni poziv na razgovore. Istina je da smo obavili određene neformalne razgovore s pojedinim predsjednicima sindikata i utvrdili dobar put za rješavanje određenih sindikalnih zahtjeva”, stoji u priopćenju za javnost Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a.

Dodaje se kako je činjenica da se u obrazovnom sustavu u HNŽ-u primjenjuju zakonski i podzakonski akti koji su zastarjeli i čije su izmjene i dopune apsolutno neophodne.

“To je jedan od problema s kojim se Ministarstvo suočava u ovom trenutku, a sasvim je jasno da je za rješavanje ovakvih problema potrebno određeno vrijeme i suradnja s drugim institucijama i organima izvršne i zakonodavne vlasti. Ovim putem obavještavamo javnost da će Ministarstvo i dalje nastaviti predano raditi na iznalaženju rješenja za sindikalne zahtjeve i izradi novih zakonskih i podzakonskih propisa kojima ćemo unaprijediti obrazovni sustav u našoj županiji, te da svi sektori Ministarstva predano rade na izradi novih zakonskih i podzakonskih akata, ne samo u prosvjeti, nego i na polju znanosti, kulture i sporta”, poručili su iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *