Mještani Međina ustali protiv izgradnje solara: Ako dođe do novih poplava i klizišta, sve će se sručiti na naše kuće

Zbog početka radova na izgradnji solarnih elektrana na novoj lokaciji koja se nalazi uz njihove porodične kuće, mještani Međina kod Mostara danas su održali protest.

Mjeseci borbe

Uz njih su bili i mještani još šest mostarskih naselja okupljenih u neformalnu grupu „Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“ koji se mjesecima bore protiv stihijskog izdavanja saglasnosti i koncesija za izgradnju elektroenergetskih objekata na širem području Mostara.

Okupljeni mještani nisu krili zabrinutost, jer strahuju da će usljed novih kiša doći do poplava i klizišta što će direktno ugroziti njihove domove i živote.

Podsjetili su na to da je u novembru prošle godine, zbog nepropisne izgradnje solarnih elektrana, kako su naveli, na padinama iznad naselja došlo do obilnih bujičnih voda, usljed čega je nanesena ogromna šteta njihovim kućama i imanjima.

– Kao roditelj sam veoma zabrinut. Zabrinuti su i svi mještani koji žive ovdje u Međinama. Prozor sobe u kojoj spavaju moja djeca okrenut je prema novoj parceli na kojoj su prije par dana započeli građevinski radovi.

Mi svi strepimo od nove kiše jer će ona sigurno uzrokovati nove poplave i klizišta, a sve će se to sručiti na naše kuće. Pozivamo Grad, Kanton, sve nadležne institucije da napokon uvide koliko se štete nanosi nama mještanima Međina koji strepimo za svoje živote. Ako se ovo nastavi, mi ćemo biti primorani seliti iz domova – kazao nam je Armin Dubljević, mještanin Međina.

Pojasnio je da je struka navela da taj lokalitet zbog svoje konfiguracije nije pogodan za izgradnju solara, kao i da ne postoji studija utjecaja na okoliš te se pita na osnovu čega je Grad Mostar izdao dozvole.

Mimo zakona

Osnova za izdavanje ovih koncesija jesu izmjene i dopune Prostornog plana Grada Mostara iz 2012. godine koje se odnose na elektroenergetske objekte koje je usvojilo Gradsko Vijeće Mostara u januaru 2022. godine.

– Međutim, suprotno tvrdnjama nadležnih vlasti Grada Mostara, ni 2012. niti 2022. godine prilikom donošenja izmjena i dopuna Prostornog plana nije konzultirana lokalna zajednica, što predstavlja samo jednu u nizu aktivnosti koje su urađene mimo zakona i procedura – naveli su mještani.

( Dnevni avaz )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *