Mostar: Niz aktivnosti povodom obilježavanjanja 9. maja

Jedinstvena organizacija boraca (JOB) grada Mostara danas organizuje obilježavanje 9. maja – dana napada HVO i HV na Mostar, Dana pobjede nad fašizmom, Dana Zlatnih ljiljana.

Tim povodom organizovat će niz aktivnosti.

U 9 sati planirana je posjeta Partizanskom spomen groblju – polaganje cvijeća, u 10.15 sati posjeta Šehitlucima – polaganje cvijeća i čas historije i u 11.00 sati vjerski program.

“Odlukom organizacionog odbora samo će delegacija koordinacije boračkih udruženja ARBIH grada Mostara položiti cvijeće. Molimo za razumijevanje” stoji u obavještenju JOB-a Grada Mostara, u kojem su članovi ove organizacije pozvali sve ostale građane koji njeguju tradicije antifašizma da im se pridruže.

Kako je saopćio koordinacioni odbor manifestacije ‘Dani mevluda i zikra‘ u 11.00 sati će na Šehitlucima biti proučena dova šehidima.

“Ovaj program Islamska zajednica tradicionalno organizuje već duži niz godina u okviru manifestacije ‘Dani mevluda i zikra‘, u znak sjećanja na 9. maj koji u novijoj historiji Mostara sublimira niz značajnih događaja i godišnjica”, saopćeno je iz koordinacionog odbora “Dani mevluda i zikra”.

U znak sjećanja na Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, ali i u znak sjećanja na brojne heroje koji su svoje živote ugradili u tu pobjedu Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar, danas u 9 sati organizuje posjetu Partizanskom spomen groblju gdje će uz prigodno obraćanje i polaganje cvijeća biti evocirane uspomene na vrijeme herojstva i odata pošta palim antifašistima. Biće to prilika da još jednom slaveći pobjedu zapravo slavimo slobodu, saopćeno je iz NOR-a Mostar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *