Mostarski karneval: Više od 1500 maškara prodefilovalo gradom

Mostarske mažoretkinje organizovale su u subotu tradicionalnu karnevalsku povorku, a u povorci je kao i ranijih godina učestvovala i Hrvatska glazba Mostar.

Najveselijoj i najšarenijoj povorci pridružili su se i mališani iz Ustanove Dječji vrtići Mostar sa svojim jedinicama: Radobolja, Mrvica, Kuća od kamena i Zvončić, a teme njihovih grupa bile su Dalmatineri, Kiki Bombone, Jokeri, Astronauti, More, Svemir i drugi.

Povorka se kretala od Rondoa u smjeru Ulice kralja Petra Krešimira IV, nakon čega je išla Ulicom kralja Tomislava, zatim Ulicom Stjepana Radića, sve do Ulice kralja Tvrtka, a potom ponovno do Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Direktor Ustanove Dječji vrtići Mostar Danijela Kegelj rekla je kako ova manifestacija obilježava i zajedničko veselje koje zadnjih sedam dana traje u vrtićima.

Kod djece vlada veliko uzbuđenje pred maškare jer one odskaču od njihove svakodnevnice. O povorci se puno priča, djeca se pripremaju na više načina i onda im je ovo vrhunac uzbuđenja, radosti i veselja, naglasila je Kegelj.

Sama manifestacija, navodi, traje dva-tri dana, a pripreme puno duže.

Kako kaže, kostimi se izrađuju na zajedničkim radionicama u vrtićima tako da se na njima vidi sva maštovitost djece, roditelja i odgajatelja.

Rekla je i da je u svemu ovome važna i tradicija koju žele očuvati.

Voditeljica i trenerica mostarskih mažoretkinja Anja Puhalo Nikolić ponovila je da je tema ovogodišnjeg karnevala “Jedimo zdravo”, čime se želi skrenuti pažnja djeci i mladima o važnosti kvalitetne prehrane, uz poruku da i zdrava hrana može biti ukusna.

Prema njezinim riječima, u povorci je učestvovalo oko 1.500 maškara.

“Cilj nam je bio kroz temu promovisati pozitivnu priču o zdravim prehrambenim navikama, jer živimo u vremenu i u kojem se konzumira hrana koja ima slabe nutritivne vrijednosti, a koja je nažalost postala glavnica obroka naših najmlađih”, ističe Puhalo Nikolić.

Zbog toga su se u ovogodišnjoj povorci našle i jagode, grašak, mrkvice, ananas i drugo voće i povrće.

Mostarski karneval postao je nezaobilazan zimski događaj u gradu koji svi dočekuju s velikim oduševljenjem, a koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *