Mostaru dodijeljena titula Evropski grad vina za 2024. godinu

Svečanim programom u organizaciji Grada Mostara, Vanjskotrgovinske komore (VTK) Bosne i Hercegovine, USAID Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini i članica Vinske ceste Hercegovine, u utorak je proslavljena prestižna titula Evropskog grada vina Dionisio 2024, koju je Evropska mreža gradova vina (RECEVIN) dodijelila Mostaru.

Brojni domaći i međunarodni gosti imali su priliku da saznaju više o Vinskoj cesti Hercegovine i učestvuju na događaju profesionalnog umrežavanja, degustiraju hercegovačka vina i prisustvuju službenoj ceremoniji dodjele titule Evropskog grada vina Dionisio 2024. u mostarskoj Gradskoj vijećnici Mario Kordić, značaj za turizma Mostara i Hercegovine.

Kordić smatra kako prestižna titula poput ove koju je dobio Mostar puno govori o poslu koji je odrađen u prošlosti, uz veliku podršku međunarodne zajednice, Vanjskotrgovinske komore, USAID-a i lokalnih vinara.

” Ovo je početak jedne lijepe priče za Grad Mostar jer smo ove godine nositelji titule Evropskog grada vina što onda uključuje puno drugih stvari. Ponovo rebrendiranje i dizanje na veći nivo Vinske ceste Hercegovine, kao jednog turističkog brenda koji će sigurno biti prepoznat od svih koji će posjetiti Hercegovinu. Ovo će donijeti jednu vidljivost Grada Mostara, na evropskoj i svjetskoj karti jer vinski turizam spada u jednu visoku kategoriju kvalitetnog turizma i to će biti jedan dodatan kanal komunikacije prema turistima”, izjavio je Kordić.

Dodao je kako sada slijedi da se ta titula opravda i naprave fantastični rezultati kako bi Mostar ostao upamćen i upisan u historiji kao evropski grad vina, a najavio i projekt izgradnje Muzeja vina.

“Ovo je zajednički projekt iz kojeg će se „izroditi“ i Muzej vina u Mostaru, već smo na nekakvim pripremnim sastancima razgovarali kako bi to trebalo izgledati. S Bordeauxom ćemo zajedno razmijeniti razna vina, brendirati naša vina, pokazati svijetu šta imamo, a stvarno imamo što pokazati. Žilavku i blatinu ćemo brendirati i staviti na evropsku kartu vina, da je to prepoznatljivo kada bilo ko dođe u Hercegovinu, te kako bi to iskoristili u dobrom smjeru za dodatni razvoj turizma”, poručio je gradonačelnik Mostara.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković smatra kako je ova titula od izuzetnog značaja.

” Ovo je jedan trnoviti put koji je trajao četiri godine unazad revitaliziranjem Vinske ceste Hercegovine, koja je utemeljena 2007 godine. Bio je potreban upgrade na veće nivoe kada se govori o toj vrsti posla. Naime, Vinska cesta sama po sebi nije priča vinara, to je turistički proizvod, a sporazumi potpisani između šest gradova u vezi vinske ceste u dužini od 200 km govore mnogo o tome. Upravo zbog toga, kada jedan grad ispuni sve preduslove dobije jednu ovakvu prestižnu nagradu, možemo reći da u ulazi u „Vinsku kuću slavnih“, rekao je Vuković.

Vanjskotrgovinska komora je ugovore, vezane uz Vinsku cestu, ranije potpisala s Trebinjem, Stocom, Ljubuškim, Čapljinom, Čitlukom i Mostarom.

Direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID-a z BiH Karl Wurster je u čestitki istakao kako su ponosni na podršci ovom „važnom projektu koji je trajao nekoliko godina.“

“Vjerujem da je ovo početak nečeg posebnog, nečega što će svijetu pokazati što BiH ima za ponuditi. Ovo priznanje ne odaje počast samo vinarijama u regiji, nego i lokalnim proizvođačima. Svijetu se može pokazati sve što Hercegovina ima, od ukusnih vina, prelijepih jela, velikih prirodnih ljepota i sjajnih ljudi. USAID je ponosan na saradnju s Gradom Mostarom, VTK, vinarima te se veselimo budućem radu s ciljem daljeg rasta i razvoja ove regije”, kazao je Wurster.

Predsjednica kulturne rute Vijeća Evrope „Iter Vitis“ Emanuela Panke rekla je kako je za njih ovo radostan dan jer je Mostar, kao član Iter Vitisa, ponio titulu Evropskog grada vina Dionisio za 2024. godinu.

“Danas ne slavimo samo Mostar, nego slavimo Mostar kao dušu i srce hercegovačke Vinske ceste. Mostar ima ogromnu snagu privlačenja turista iz cijelog svijeta i kao takav može biti važan faktor u širenju turizma i turista preko čitavog područja, kako bi se oni upoznali s vašim lijepim vinarijama”, mišljenja je Panke.

Naglasila je kako se ova titula mora iskoristiti za podizanje na još veći nivo.

“Ovo postignuće moramo vidjeti, ne samo kao nekakvu značku i certifikat kojim će se hvaliti, nego kao alat koji Mostar i Hercegovina moraju iskoristiti kako bi ojačali svijest o vašoj vinskoj kulturi i proizvodnji vina. Ova titula treba služiti i kao most da se povežu svi „veliki evropski igrač“ u vinskom turizmu iz Portugala, Moldavije, Hrvatske, Azerbajdžana, Italije i ostalih kako bi postali partneri u jednoj velikoj mreži”, zaključila je Panke.

Dodjela titule Evropskog grada vina Gradu Mostaru označava početak godine ispunjene događanjima koja imaju za cilj promovirati izvrsna vina i vinogradarske tradicije regije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *