Na današnji dan rođen Baka Slišković

30. maja 1959. godine u Mostaru je rođen Blaž Slišković. Svoje prve fudbalske korake Slišković je napravio u mostarskom Veležu, za koji je odigrao 121 utakmicu, a pri tome je postigao i 25 golova. Ono što je posebno interesantno za Sliškovića je da je znao postizati golove iz kornera. Inače, Slišković je igrao na poziciji veznog igrača, te je dobio i nadimak “balkanski Maradona”, što dovoljno govori o njegovom talentu. Većina stručnjaka je smatrala da će Blaž imati izuzetnu fudbalsku karijeru u inostranstvu, ali je jedan pregrub start nad njim onemogućio to, kao i nastup Sliškovića na svjetskom prvenstvu 1982. godine.

Što se tiče sportskog života Blaža Sliškovića, većina voli reći da za njega takva pravila nisu postojala, te da je bio pravi boem, a u prilog tome govore i anegdote o Bakinom “bježanju” iz karantena, s priprema za jugoslavensku reprezentaciju, za koju je nastupao 26 puta i postigao 3 pogotka. Reprezentativna utakmica koju mnogi pamte i smatraju je Sliškovićevom “životnom partijom”, bila je ona protiv Italije, 1984. godine, a odigrala se u sklopu kvalifikacija za Olimpijske igre u Los Angelesu. U pomenutoj utakmici Slišković je postigao dva gola, te tome dodao i dvije asistencije. Kada govorimo o njegovoj inostranoj karijeri, potrebno je spomenuti nastupe za talijansku Pescaru, francuski Lens, te Mulhouse.

Nakon što se Hrvatska osamostalila, Slišković je zaigrao i u “Hrvatskom Dragovoljcu”, da bi karijeru završio u mostarskom Zrinjskom. Nedugo zatim, “Baka” polahko ulazi u trenerske vode. Kao selektor reprezentacije BiH, bio je na pragu plasmana na Svjetsko prvenstvo 2006. godine u Njemačkoj, a jednu sezonu proveo je i na klupi splitskog Hajduka. Nakon toga, vodio je i Zrinjski do 2007. godine, kada je, nakon poraza od Mađarske, podnio ostavku na mjesto selektora BiH, i ostaje trener Zrinjskog, s kojim je jedne sezone bio treći na kraju sezone, a sljedeće drugi, ali u oba slučaja nije ostvario iskorak u evropskim takmičenjima, jer je Zrinjski ispadao jednom u prvom, a jednom u drugom pretkolu evropske Lige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *