Nakon obrušavanja brda u Bijeloj građani zabrinuti, da li će neko snositi odgovornost?

Prema informacijama iz Federalne uprave civilne zaštite, do aktiviranja klizišta je došlo u ranim večernjim satima, oko 18.30 sati, kada je velika količine kamena zbog miniranja kamenoloma završila u rijeci.

Prilikom pada velika količina kamena je zatrpala automobile koji su se nalazili na cesti, dva automobila su završila u rijeci, dok se za jednim automobilom traga, jer se ne zna nalazi li se pod odronom ili u vodi. Na sreću, automobili su u vlasništvu planinara koji u trenutku nesreće nisu bili u istim. Prema trenutnim informacijama ljudskih žrtava nema – saopćeno je iz FUCZ-a.

Povrijeđene su dvije osobe od kojih se jedna nalazila u čamcu koji je oboren prilikom pada odrona u rijeku i time prouzrokovao rast vodostaja i veliki val. Druga povrijeđena osoba se nalazila na obali u trenutku nesreće. Obje osobe su medicinski zbrinute, navodi se.

Građani na društvenim mrežama pozivaju da se sankcionišu odgovorni te izražavaju zabrinutost da bi se ovo moglo ponoviti sa gorim posljedicama.

Inače, Bijela je pritoka rijeke Neretve te je zasigurno načinjena šteta za riblji fond i za prirodu.

Mjesto nesreće je lokacija kamenoloma a nad kojim koncesiju ima HP Investing iz Mostara te je jučer vršeno miniranje nakon čega se brdo “odlomilo” i završilo u vodi.

Danas se očekuje vršenje uviđaja a da li će neko odgovarati za jučerašnji događaj ostaje da vidimo.

Videosnimka obrušavanja brda:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *