NES MOSTAR: Podrška Islamskoj zajednici za izgradnju Mevlane u Mostaru

Saopštenjem za javnost danas se oglasio i Narodni evropski savez Mostar koji je pružio podršku MIZ Mostar za izgradnju interkulturnog centra Mevlana.

“Pitanje izgradnje interkulturnog centra Mevlana je univerzalno, društveno, sociološko, političko, pravno odnosno ustavno pitanje, koje svakom Bošnjaku leži u srcu.

Pitanje kulturološkog, vjerskog, nacionalnog i etničkog identiteta je ustavna kategorija slobode i prava, koja se mora uvažavati i poštovati. Svaki Bošnjak u Hercegovini veoma dobro zna koliko je bitan kulturološki, vjerski i nacionalni identitet. Pitanje Lakišića harema je pitanje koje se odnosi na naše pretke koje leže tamo, na nas koji svjedočimo njegovo postojanje i buduće generacije koje trebaju i moraju kroz među kuluturni centar Mevlana, jačati i graditi međunacionalne, vjerske i kulturne mostove.

To su univerzalne civilizacijske vrijednosti, koje će biti kohezivni elementi u kreiranju stabilnijeg ambijenta za življenje i razvoj” – stoji u saopštenju za javnost koje je uputio povjerenik GO NES-a Mostar, Maid Čolaković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *