Nevolje u mostarskoj četvorki: Hoće li dočekati početak kampanje zajedno?

Predstavnici Demokratske fronte, Narodnog evropskog saveza, Stranke za BiH i Prve mostarske partije, u januaru su u Mostaru potpisali Platformu o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima 2024. godine.

Platforma, koja je temelj za zajednički nastup na predstojećim lokalnim izborima koji će se održati ove godine, bit će otvorena za sve stranke, organizacije i inicijative” naveli su tada iz ove grupe stranaka.

Već tada su mnogi poznavaoci političke scene u Mostaru smatrali da su preuranjeno ušli u ovu koaliciju jer je 9 mjeseci trebalo proći do izbora a da se ove četiri različite stranke održe na okupu čitavo to vrijeme, a kako se ispostavlja bili su upravu.

Prema saznanjima koje ima Hercegovački.ba već izvjesno vrijeme odnosi unutar ove mostarske “četvorke” su se zahladili.

Naime, tri od četiri stranke koje sačinjavaju ovu “četvorku” žele za sebe nosioce lista određenih izbornih područja u Mostaru a ponajviše su sporna izborna područja Stari grad i takozvana Gradska lista.

Ona stranka koja obezbijedi sebi nosioca ova dva izborna područja vrlo vjerovatno ima i osiguran vijećnički mandat.

Kako saznajemo u pregovorima najviše “zateže” DF koji je ultimativno zatražio nosioca liste Stari grad i tzv.Gradske liste. Njihovi partneri PMP i NES također žele za sebe rangiranje na vrhu liste, dok prema našim saznanjima SBiH svjestan svoga minimalnog “političkog kapaciteta” u Mostaru ostaje po strani ovih unutrašnjih sukoba “mostarske četvorke”.

Vrlo moguće je da PMP, SBIH, DF I NES zajednički i ne dočekaju početak kampanje a kamoli da izađu zajedno na izbore.

Možda se nekim čudom i dogovore ali vrijeme koje je pred nama to će pokazati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *