NIP Konjic ‘prekrižio’ SDP kao partnera na lokalnim izborima u Konjicu

Posljednih dana je turbulentno na političkoj sceni u HNK a pogotovo između stranaka Trojke.

Hercegovački.ba je pisao o razilaženju ‘Trojke’ u Mostaru iako se prije mjesec dana činilo da je dogovor postignut i da će SDP, NIP i Naša stranka zajednički izaći na izbore.

Preokret se desio u Mostaru posljednih dana kada je SDP svojim ‘partnerima’ stavio na stol ponudu koju ovi nisu mogli prihvatiti jer su smatrali u NIP-u i Našoj stranci da je to apsolutno maksimalistički zahtjev SDP-a.

Nije trebalo dugo SDP-u da se okrene za 180 stepeni i da potraži novog partnera u SDA. Za mnoge je to presedan u Mostaru jer je SDP bio jedina prava ‘opozocija’ za SDA, ali izgleda samo za javnost.

Prema nekim izvorima večeras se održao i sastanak predstavnika SDA Mostar i SDP Mostar.

Prema našim saznanjima konjički ogranak NIP-a je već prije nekoliko dana odlučio da je za NIP Konjica bilo dosta SDP-a koji su pohrlili u vlast sa SDA u HNK, a nakon današnjih dešavanja u Mostaru i održanog sastanka SDP-a i SDA jasno je da je SDP u ovome trenutku bliži koaliciji sa SDA nego sa Narodom i pravdom i Našom strankom.

Postoji mogućnost da se vrhovi stranaka uključe i pokušaju ‘izgladiti’ zategnute odnose u Hercegovini.

Vrlo izvjesno je da Trojke više u HNK i neće biti a uzroke toga treba potražiti u ulasku SDP-a sa SDA u vlast kada su praktično svoje partnere iz NIP-a i Naše stranke ‘izdali’.

NIP je u pregovorima za formiranje Vlade HNK ostao do kraja principijelan u stavovima koje su iznosili u javnost dok za SDP to se ne bi moglo reći a očigledno da im NIP još to nije oprostio. Naša stranka nije osvojila poslaničko mjesto u Skupštini HNK prošle opće izbore ali se nadaju da će ove lokalne izbore ostati ‘parlamentarna stranka’ u Mostaru .

Za sad kako izgleda, NIP i SDP neće zajedno na lokalne izbore u Mostaru i Konjicu .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *