Novo “političko jato”: Kome se žuri na izbore u Mostaru?

Nekima se baš žuri izaći na nove lokalne izbore u Mostaru. Toliko da su svoju novu koaliciju (Platformu) obznanili skoro devet mjeseci prije očekivanih izbora!?

“Platformu za zajednički nastup” potpisali su tako predstavnici: Demokratske fronte, Narodnog evropskog saveza, Stranke za BiH i Prve mostarske partije. Radi se o strankama iz tzv. „probosanskog bloka stranka“ i nema ništa čudno u tome da su se na ovaj način okupile i udružile snage.

Čudno je jedino što su sa međustranačkim sporazumom izašle tako rano.

Ovo šaroliko političko društvo stoji puno bolje sa aktuelnim brojnim stanjem svoje nove koalicije, nego sa stvarnom političkom snagom novog projekta. Barem trenutno. Uostalom i sami tvrde kako „ovaj proces nije završen“.

Lider jedne od članica “Platforme za zajednički nastup” – PMP-a, Semir Drljević – Lovac tvrdi da očekuje da će se Platformi „uskoro pridružiti i drugi politički subjekti, ali i nevladine organizacije i pojedinci“.

„Otvoreni smo za sve one koji zaista žive duh Mostara i žele raditi za dobro njegovih građana“, naveo je u izjavi za medije lider PMP-a.

Obzirom da u novoj Platformi ima i stranaka iz aktuelne “Koalicije za Mostar 2020.” treba postaviti pitanje i da li je ovaj politički blok još uvijek „živ“ u Gradskom vijeću Mostara?

Ovakvo rano objavljivanje nove predizborne kolicije ukazuje na nastojanja da se što prije ispuni što više političkog prostora u Mostaru, te ostvari prednost nad ostalima.

Napravi politički savez u koga bi onda bile utjerane i one puno veće stranke. SDA i SDP BiH. Po principu…evo nije do nas…nego do onih koji neće ili hoće zajednički nastup.

Neka buduća „Velika koalicija“, naravno, najviše odgovara malim strankama, dok one veće – svjesne svoje snage – nastoje da zadrže primat i kontrolni paket odlučivanja.

U tome i jeste „kvaka“. U pravljenju političkog okvira zajedništva da bi se onda cijela politička scena stavila pod jednu kapu. I mali i veliki.

I lijevi i desni. Kako se tvrdi „u opštem intresu“.

Ideja ima svoju unutrašnju logiku…posebno u Mostaru, ali samo ukoliko nije tek obični paravan za ovladavanje cjelokupnom probosanskom političkom scenom na mala vrata i iz sjene.

Za one koji (obično) vole da njihove bitke vode neki drugi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *