OPĆINSKI SUD MOSTAR Dekan Trgo penzionisan nezakonito, moraju ga vratiti na posao

Općinski sud u Mostaru prije dva dana je donio prvostupanjsku presudu da je rješenje kojim rektorica Univerziteta u Mostaru Alena Huseinbegović umirovljuje dekana Adila Trgu nezakonito i da ga se ima poništiti i dekana vratiti na posao, konkretno na radno mjesto nastavnika, odnosno redovitog profesora, koje je prethodno obavljao, piše Hercegovina.info.

Pod točkom 4 presude sutkinja utvrđuje da je rektorica povrijedila tužiteljevo pravo na jednako postupanje, postupivši prema njemu nepovoljnije nego prema drugim nastavnicima, jer je ovaj prethodno iskoristio svoje pravo na izražavanja kritičnog mišljenja.

U presudi se rektorici zabranjuje da prema tužitelju pri angažmanu u nastavi nastupa nepovoljnije nego prema drugim nastavnicima te da mu se naloži da do kraja akademske 2023/2024. omogući tužitelju obavljanje funkcije dekana i nastavnika.

Radi se o prvostupanjskoj presudi, na koju se Univerzitet može žaliti i Trgi uzeti dodatno vrijeme, budući da u rujnu ove godine uistinu i ispunjava uvijete za mirovinu.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić Adil Trgo obraćao se našoj i još nekim redakcijama, nakon što je i fizički spriječen da radi svoj posao i bio meta policijskih organa.

– Hercegovački.ba / Hercegovina.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *