Ponovo zabranjena šetnja antifašista do Partizanskog spomen groblja u Mostaru

Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Mostar saopštilo je kako je i ove godine planirana mirna šetnja antifašista iz BiH i cijele regije do Partizanskog spomen groblja zabranjena.

Iz UABNOR Mostar navode kako je MUP HNK usmeno saopštio da se šetnja ne dozvoljava iz sigurnosnih razloga.

“Obrazloženje da je to iz sigurnosnih razloga zbog održavanja fudbalske utakmice Zrinjski -Slavija ne prihvatamo, jer su u isto vrijeme kroz grad dozvolili šetnju Mostarskih mažoretkinja, Glazbe i djece iz vrtića. Ako nama, odraslima, nije sigurno kako je sigurno djeci ili se, pak, radi o potpuno nečem drugom i dvojnim aršinima. Ako u taj kontekst stavimo i činjenicu da se ovih dana navršava 20 mjeseci od terorističkog čina izvršenog na Nacionalni spomnenik BiH – Partizansko spomen groblje, a da je istraga još u toku i nema rezultata, onda ne možemo da se ne pitamo: Na bazi kojih pokazatelja, ako se ne radi o političkoj odluci, ste zaključili da je odavanje pošte na groblju mogući sigurnosni problem.

Kome u gradu treba da na ovaj način u svijet šalje još jednu negativnu sliku?”, naveli su.

Također, pitali su ko od Mostara pravi “grad-slučaj” i kome smeta 1.000-2.000 turista koji dolaze u grad i žele položiti cvijeće na groblje.

“Ko se stidi onoga čime se ponosi cijeli civilizirani svijet? Odlučno odbacujemo ovakve odluke kao političke i tražimo sankcionisanje nalogodavaca. Smrt fašizmu-sloboda narodu”, zaključuje se u saopštenju.

Antifašisti iz cijele regije okupit će se u Mostaru 10. februara kako bi obilježili 79. godišnjicu oslobođenja ovog grada od fašizma u II svjetskom ratu.

“14. februara navršava se 79 godina kako su partizanske jedinice Narodnooslobodilačke vojske oslobodile Mostar od fašizma, a tim povodom pripremili smo jednomjesečni program pod nazivom ‘Mostarski dani antifašizma’”, saopćeno je iz UABNOR-a Mostar.

Program centralne manifestacije u subotu počinje u 11 sati svečanom akademijom i dodjelom priznanja u zgradi Vlade FBiH u Mostaru, a nakon toga je bila planirana šetnja do Partizanskog spomen groblje gdje bi se u 13 sati polagali vijenci i cvijeće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *