Premijerka HNK Buhač dodijelila ključeve pet vozila hitne pomoći za potrebe domova zdravlja u HNK

Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač jučer je, zajedno sa ministrom zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a dr. Milenkom Bevandom, uručila ključeve pet novih vozila hitne pomoći direktorima pet domova zdravlja u HNK-a. Ukupna vrijednost vozila iznosi 731.000,00 KM.

– Današnja svečanost dodjele novih vozila hitne pomoći domovima zdravlja u Mostaru, Čapljini, Čitluku, Konjicu i Stocu još je jedan od pokazatelja koliko kantonalna vlada ima sluha za potrebe našeg zdravstvenog sistema. Od samog preuzimanja dužnosti, zdravstvo smo postavili u sami vrh naših prioriteta i konkretnim primjerima posvjedočili da smo spremni unaprijediti ukupan zdravstveni sistem. Svjesni smo da medicinsko i nemedicinsko osoblje radi iznimno težak posao i zato zavrjeđuju naše poštovanje. Podsjećam da smo, a to je bio naš prvi potez koji smo napravili kao Vlada, u saradnji sa našim socijalnim partnerima, potpisali Kolektivni ugovor kojim smo olakšali i poboljšali uslove rada i života zdravstvenih radnika, time i zaustavili jednomjesečni štrajk zbog kojeg su najviše trpili pacijenti. Kontinuirano podržavamo sve projekte iz zdravstvenog sistema, a samo za projekte izgradnje Klinike za dječije bolesti SKB-a Mostar te obnove, dogradnje i opremanja i preostale dvije bolnice u Kantonu, Vlada se kreditno zadužila s 45 miliona KM – rekla je premijerka Buhač, dodavši i to da je današnji čin primopredaje savremenih vozila za brzu ljekarsku intervenciju tek nastavak redovnih aktivnosti i najava nabavke vozila i za druge domove zdravlja kroz tekuću godinu.

Govoreći o finansiranju zdravstva u HNK-a, ministar Bevanda je istaknuo kako je u Budžetu HNK za 2024. osigurano 12 miliona KM, od čega 8 miliona za bolnice i 4 miliona za domove zdravlja.

– Ova današnja donacija još je jedna kockica u mozaiku našeg nastojanja da primarnoj zdravstvenoj zaštiti osiguramo mjesto koje joj uistinu pripada u ukupnom zdravstvenom sistemu. Naš je konačni cilj kvalitetnija zdravstvena zaštita, čime dobivamo ono što nam je i važno, a to je zadovoljan pacijent s najboljom mogućom skrbi – dodao je dr. Bevanda te naglasio kako će Vlada HNK-a nastaviti s ovim projektom.

– Vozilo hitne pomoći ključno je za obavljanje hitne medicine i sredstvo je bez kojeg se ne može. Želimo građanima našeg kantona omogućiti bolju dostupnost, bržu hitnu medicinsku uslugu i to je faktor koji je vrlo važan u radu domova zdravlja – zaključio je ministar, pozivajući sve one koji imaju vodeće uloge u svojim institucijama da budu istinski menadžeri koji će imati viziju u svom djelovanju.

Svečanom činu uručenja ključeva vozila hitne pomoći, osim direktora pet domova zdravlja, prisustvovali su i načelnici i gradonačelnici Čapljine, Čitluka, Konjica i Stoca te izaslanica gradonačelnika Grada Mostara, dok se u ime svih, u obraćanju novinarima, Vladi HNK-a na ovoj donaciji, kao i na ukupnom odnosu prema zdravstvenom sistemu, s akcentom na primarnu zdravstvenu zaštitu, zahvalio direktor Doma zdravlja Stolac dr. Kazimir Raguž.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *