Pri kraju gradnja mosta Počitelj: Sve spremno za put prema moru

S više od dvije godine zakašnjenja i naplate penala izvođačima, grandiozni most Počitelj, kao i cijela poddionica Počitelj – Zvirovići, biće u funkciji do početka ljetne sezone.

Napuknuća koja su uočena na mostu između dva stuba visine 91 i 92 metra prije više od sedam mjeseci, a koja su nastala naprezanjem čeličnih kablova su sanirana. Prema tehničkom rješenju slovenske projektantske kuće „Ponting“, koju su „Autoceste FBiH“ angažovale radi otklanjanja spornih nedostataka, trenutno se vrše određene korekcije kako se slična napuknuća ne bi pojavila i u drugim poljima.

Završni sloj

Usto, na mostu koji je označen kao LOT 2 izvode se i brojni drugi završni radovi, baš kao i na LOT-u 1, odnosno samoj trasi poddionice Počitelj – Zvirovići.

Tako je na magistralnoj cesti M-17 u Ševaš Njivama na priključku za ovu poddionicu već postavljena saobraćajna signalizacija.

Kako smo se uvjerili na licu mjesta, otpočeli su radovi na postavljanju rasvjete koji bi trebali biti završeni za dvadesetak dana. Takođe, na jednom dijelu trase je potrebno postavljanje završnog sloja asfalta, a na pojedinim je taj proces tek započeo. Na tom dijelu autoceste je urađen tunel Počitelj, a uz njega i jedan lažni, odnosno umjetni, tri vijadukta dužine 250 metara, jedan naputnjak, pet potputnjaka i naplatne kućice.

Do 1. maja

Mještani Počitelja koji su se godinama borili, zajedno s brojnim umjetnicima, da se most gradi sjevernije, nerijetko se u posljednje vrijeme pitaju jesu li pogriješili što im se na koncu izašlo ususret, jer se pribojavaju da će ih turisti i putnici zaobilaziti. No, nisu baš optimistični da će cijela dionica biti završena do početka sezone ili 1. maja, prema ranijim najavama iz „Autocesta FBiH“.

– Pa nećemo baš biti, što se kaže, usput. Ali ne mislimo da ćemo ovo ljeto biti na gubitku, a ko zna, možda i narednih sezona. Znamo da je Počitelj ove godine zaista uvršten u turističke rute brojnih agencija, kako stranih tako i domaćih. Činjenica je da je puno ljudi u tranzitu prema moru svraćalo u Počitelj, tako da ćemo, vjerovatno, biti na gubitku u tom dijelu, ali neka se gradi autocesta – kazala nam je Jadranka Dizdar, mještanka i predsjednica Turističkog društva Počitelj.

Poveznica s GP Bijača

Kada se finaliziraju radovi, u promet će biti pušteno 11 kilometara autoceste na Koridoru 5C. Poddionica Počitelj – Zvirovići dio je dionice Počitelj – Bijača. U konačnici će biti povezana s graničnim prijelazom (GP) Bijača. Po okončanju radova, napokon će u funkciju biti stavljena i poddionica Buna – Počitelj u dužini od 7,2 kilometra. Završena je sredinom 2021. godine, ali zbog kašnjenja radova na poddionici Počitelj – Zvirovići praktično taj dio ceste nije vodio nigdje.

( Dnevni avaz)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *