Prije 32 godine eksplodirala cisterna u Mostaru koja je bila povod za rat

Danas se navršavaju tačno 32 godine otkada je u neposrednoj blizini kasarne JNA Mostarski bataljon, poznatije kao Sjeverni logor, u popodnevnim satima detonirala cisterna, napunjena eksplozivom.

Usljed detonacije, veći dio zdanja kasarne, okrenut prema naselju Zalik, je ozbiljno porušen. Osim zgrade u sastavu Sjevernog logora, usljed jačine eksplozije, oštećen je zapadni dio fasade solitera u naselju Zalik, dok je veliki broj građana u tom dijelu grada prijavio ozbiljna oštećenja u kućama i stanovima.

JNA nikada nije objavila zvaničnu informaciju o ovom incidentu, niti eventualni broj žrtava, iako su beogradski mediji izvještavali o tome.

Treba podsjetiti da je Mostar u to vrijeme već bio suočen sa ratnom psihozom zbog dolaska ogromnog broja „rezervista“ iz Srbije i Crne Gore, u septembru 1991. godine, koji se se rasporedili i ukopali na obodima grada.

Eksplozija cisterne u blizini kasarne Sjeverni logor smatra se faktički početkom rata i oružanih sukoba u Mostaru, iako su brojni incidenti sa noćnim pucnjavama i eksplozijama zabilježeni i puno ranije.

Nekoliko dana nakon eksplozije, jedinice tzv. JNA, pod komandom generala Momčila Perišića počele su sa kampanjom granatiranja dijelova Mostara, pod izgovorom da se samo uzvraća na vatru. Perišić je čak i uživo, putem radio-programa, najavljivao atriljerijska dejstva po gradu.

Osim što JNA nikada nije saopštila svoju verziju događaja, javnosti do danas nije poznato ni ko je ustvari stajao iza napada cisternom niti je bilo ko kasnije preuzeo odgovornost.

 

(Mostarski.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *