Prijeti li Konjicu razorna poplava iz 1934. godine

Zemljotres koji je prije nekoliko dana pogodio pogranični dio između Crne Gore i BiH desio se na tektonskoj liniji, koja je itekako poznata stručnjacima, piše “072info”.

Čelo navlake je iza Dubrovnika prema Trebinju i tu je zapravo ta labilna zona. Posljednji zemljotres nije bio nimalo zanemariv. Sva ta područja u našoj zemlji imaju svoje linije, izoseiste, koje nam pokazuju moguće maksimalne zemljotrese. Tako imate područja na kojima je moguć zemljotres i do 8 stepeni po Rihteru.

O ovoj temi je nedavno i pojašnjavao akademik Muriz Spahić, doktor geografskih nauka i bivši šef Odsjeka za geografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA u više mandata, koji se dotakao i teme izgradnje hidroelektrane Ulog u Kalinoviku na rijeci Neretvi

“Hidroelektrana se gradi baš na mjestu gdje se sučeljavaju ti tektonski lomovi, koji su zamaskirani. To može biti veoma opasno i na to stalno upozoravam. Radi se o zoni od doline Neretve skroz do Metkovića. Zamislite posljedice tog vodenog talasa u slučaju rušenja te brane, istakao je Spahić.

Takav jedan događaj desio se 1934. godine, kada je Grad Konjic zadesila najveća poplava od kad ljudi u ovom gradu pamte. Razlog je upravo na mjestu gdje sad grade HE ULOG, došlo je do velikog odrona i Neretva je bukvalno zaustavljena. Akumulacija je nakon toga probila “branu”, a ogromna količina vode se sjurila niz kanjon i potopila veći dio grada. Realne šanse postoje da se ovo ponovi sa daleko većim posljedicama.

Ekološki aktivisti Koalicije za zaštitu rijeka BiH su jedini progovorili o ovoj temi i obišli lokalitet izgradnje kontroverzne hidroelektrane “Ulog” u blizini Kalinovika. Izgradnja brane visine 53 metra, izlaznog kanala dužine 2,7 kilometra i mašinske zgrade u poodmakloj je fazi i informacije govore da bi u aprilu tekuće godine, za manje od dva mjeseca, trebalo biti izvršeno probno punjenje akumulacije.

“Dok privatni investitor zauvijek mijenja izgled jedne od najznačajnijih naših rijeka, institucije prećutno odobravaju ovakve štetne zahvate. Kako drugačije protumačiti šutnju državnog Vijeća ministara, na čelu s Borjanom Krišto, entitetskih Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na čelu s premijerom Konjičaninom Nermin Nikšić i Vlade Republike Srpske, na čelu s predsjednikom Radovanom Viškovićem na naše zahtjeve za održavanje sastanaka na kojima bismo razgovarali o problematici zaštite smaragdne kraljice Neretve.Borba se nastavlja – mi vjerujemo! Da Neretva hladna zauvijek teče!”, navode iz Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *