Prosvjetari HNK izašli na ulice: “Mislili su pritiscima i silom razbiti ovaj protest, ali nisu uspjeli”

Naš ministar Velagić ne radi za ministarstvo i prosvjetu nego, nažalost, radi protiv svih nas, tako da je neke direktore iskoristio da bi s njima vršio nasilje nad profesorima da se danas ne pojave ovdje, rekao je Milić

Prosvjetni radnici, članovi Koordinacije sindikata korisnika budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), u utorak su u Mostaru održali protestnu šetnju zbog toga što Vlada HNK-a nije ispunila ni jedan od njihovih zahtjeva iz decembra prošle godine.

Demonstranti su se okupili ispred Kantarevca odakle je protestna povorka krenula Liska ulicom, preko Rondoa do zgrade kantonalne vlade.

-Okupili smo se iz istog razloga kao i u decembru kada smo rekli da ćemo se okupljati svakog mjeseca dok god Vlada ne ispuni naše zahtjeve, a to su povećanje plaće, isplata jednokratne pomoći, mogućnost napredovanja u struci, isplate pravomoćnih sudskih presuda, sistematski pregledi, raspisivanje konkursa na neodređeno, donošenje novih pedagoških standarda uz saglasnost sindikata, te donošenje novih zakona i pravilnika – kazao je predsjednik Sindikata srednjih škola HNK-a Josip Milić.

Istaknuo je kako se Vlada HNK-a ni nakon prvog protesta nije odlučila na razgovor sa sindikatima.

-Odlučili su pritiscima i silom razbiti ovaj protest, ali u tome očito nisu uspjeli. Naš ministar Velagić ne radi za ministarstvo i prosvjetu nego, nažalost, radi protiv svih nas, tako da je neke direktore iskoristio da bi s njima vršio nasilje nad profesorima da se danas ne pojave ovdje. Sve to ćemo prijaviti američkoj ambasadi i OHR-u jer protest je temeljno ljudsko pravo zagarantirano svim svjetskim i evropskim konvencijama, iznad svih zakona i kolektivnih ugovora i niko nema pravo to nam zabraniti. Ustrajat ćemo na tome i bit ćemo sve žešći i žešći što god oni budu bezobrazniji i bezobrazniji – poručio je Milić.

Sindikat i dalje zahtjeva povećanje osnovice plaće od 15 posto.

-Kao što znate, prvi put nas je napustila policija. Kada je Vlada ponudila isplatu tužbi njihov čelnik tada je rekao da je on za i da prihvaća bez obzira što se nije konsultirao sa svojim članstvom, znači otkazao je sve daljnje sindikalne aktivnosti. Nakon njih evo i državni službenici i namještenici su odlučili krenuti nekim svojim putem, tako da su na današnjem protestu učestvovala četiri sindikata obrazovanja koja rade na prostoru HNK-a. Još uvijek tražimo povećanje plaće od 15 posto, a ako se Vlada i dalje bude mislila povećat ćemo to na 30 posto – kazao je Milić.

Predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture HNK-a Edina Čomić naglasila je kako se kolektivni ugovor ne poštuje, iako Vlada HNK-a tvrdi suprotno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *