Red Army prestati neće nikada! Danas najstarija navijačka grupa na Balkanu slavi 43.rođendan

Na današnji dan, 1. aprila 1981. godine registrovana je prva i najstarija navijačka grupa u Bosni i Hercegovini: Veležovi najvjerniji pratioci, Crveni Đavoli, pripadnici Veležove religije, sljedbenici Ideala, poštovaoci Tradicije, stameni i neustrašivi simpatizeri, zauvijek dvanaesti igrač, oni koji nikada nisu prestali da vole i čuvaju našeg stogodišnjeg Starca, oni koji su uz Njega i u dobru i u zlu, oni zbog kojih pjesma o Veležu nikad prestat’ neće – Red Army!

Kao i uvijek, vjerno uz svoj Klub, Crvena Armija je njegovala sve ove vrijednosti i u društvu zatrovanom ekstremizmom i isključivošću je jedna od rijetkih navijačkih grupa koja okuplja ljude svih nacionalnih, etničkih, religijskih i bilo kojih drugih identiteta.

Jer, kako glasi jedan od tradicionalnih slogana navijača Veleža:

,,Sve nas ista ljubav spaja!”

Koliku historijsku veličinu nosi Red Army, pokazuje i činjenica da su se sa stadiona Pod Bijelim Brijegom uvijek čuli povici: ,,Bratstvo i jedinstvo!“, što nije politička nego društvena i humanistička odrednica. Da smo svi zajedno ujedinjeni sa svim našim različitostima, jer su one naše bogatstvo.

Nebrojeno puta su Veležovi igrači na krilima Crvene Armije stizali do pobjede, a atmosfera na stadionu Rođeni i prepoznatljivi HUK sa tribina je nešto čime se ne može svaki klub pohvaliti.

Pored toga, ističu se i velika gostovanja Hajduku na splitskom Poljudu, Slobodi na Tušnju, Grbavica, Koševo, i one svima drage finalne utakmice Kupa Maršala Tita u Beogradu na stadionu JNA. U svim tim i brojnim drugim utakmicama, Rođeni su uvijek imali bezrezervnu podršku sa tribina.

I redakcija „Hercegovački.ba“ pridružuje se čestitkama najvatrenijim navijačima Veleža.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *