SDA i njena propaganda mašina se ‘pojedoše’. Ubjeđuju nas da je otvaranje pregovora sa EU bezveze

Više od 20 godina traje putovanje BiH ka EU i danas bi naša država konačno trebala dobiti odobrenje svih 27 zemalja članica za otvaranje pregovora.

Radi se, po ocjenama stručnjaka i evropskih zvaničnika, o historijskoj odluci i faktički prekretnici u odnosima BiH i Evropske unije kojoj toliko težimo.

No, ne gledaju svi na to isto. Npr. SDA-ovci. Oni smatraju da je to potpuno bezveze.

Naime, nakon što je postalo jasno da politika koju su izabrale stranke Trojke daje određene rezultate počelo je lagano ‘eutanaziranje euforije’ pod palicom SDA i njenih propagandista.

Prvo je pokrenuta priča da će nam EU odobriti pregovore jer se boje ruskog utjecaja i moguće destabilizacije Zapadnog Balkana, posebno kada se vidi razaranje u Ukrajini.

No, vrlo brzo je postalo jasno da je ta priča šuplja, jer je Ukrajina npr. dobila pregovore dok je EU pred BiH stavila dodatne uvjete. To je pokazalo da nas EU želi, ali ne baš pod svaku cijenu.

Dok je Trojka strpljivo slušala optužbe opozicije (SDA i DF) o tobožnjoj izdaji i prodaju državnih interesa, ključni zakoni koji su važni za evropski put su prolazili ne samo Vijeće ministara BiH, nego i oba doma Parlamenta BiH.

Toliko se radilo da je čak i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala da je nova vlast u BiH uradila za jednu godinu više nego što je urađeno u prethodnih deset.

Od ovog šamara, SDA i njeni privjesci poput DF-a nisu se još oporavili pa su smislili drugi priču – otvaranje pregovora sa EU je beznačajno i potpuno bezveze.

I dok svi evropski lideri tvrde da se radi o historijskom trenutku jer će BiH dobiti status koji je faktički stepenica ispod članstva. Iako je svima jasno da to podrazumjeva još ogroman posao, isto tako svima je jasno da pretnodnici nisu mogli doći do ove faze ni za deset puta više vremena.

No, SDA-ovci nas tako što zvanično što nezvanično ubjeđuju kako su oni sve pripremili za otvaranje pregovora i za ovaj trenutak koji je – kako oni kažu – beznačajan!?

Tako nam govore da su pregovori tek otvaranje vrata za ogroman posao, da nema mjesta euforiji jer pravi posao tek slijedi…

Njihovi propagandisti nam govore kako smo otvorili vrata za čekaonicu u kojoj možemo biti godinama. Pa nas tako porede sa Turskom koja je 30 godina ‘čekala’. Zaobilaze činjenicu da je autokratski reži Erdogana odbio provesti ključne refore koje se tiču ljudskih prava pa je logično da je Turska ostala u ‘čekaonici’.

Pored toga teza je i da se sad ništa neće moći usvojiti kada su u pitanju evropski zakoni jer oni ne priznaju etnična, entitetska i druga nazadna glasanja.

A, pri tome se ignorira činjenica da je usvojen Zakon o sprečavanju sukoba interesa u kojem je izbačeno etničko i entitetsko glasanje. I za to su glasali zastupnici i HDZ-a i SNSD-a. Svako iole razuman svjestan je da će pregovori trajati i da to neće biti nimalo lagan posao. No, to ne znači da današnji datum nije važan i da neće ostati upisan u historiji BiH.

Naravno, SDA je svjesna da su stranke Trojke pokazale da se politika može voditi i na drugačiji način – onaj koji ne podrazumjeva princip po kojem ćete resurse dijeli po željama supruge i političke partnere koristiti za biljdanje nacionalističkih mišića.

Galama koju sad slušamo ima za cilj umanjivanje važnosti današnjeg dana, a sve kako bi se tamponirao jasan uspjeh jedne drugačije politike koja je ustvari razotkrila nazadonost SDA-ovih i DF-ovih prvaka.

– raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *