SDA Mostar u krizi: Marić je prošlost a umjesto njega prvi put dolazi kadar koji nije Bošnjak?

Stranka demokratske akcije u Mostaru prolazi kroz jednu od najvećih kriza u svom postojanju, jer su se unutar političke partije pojavile dvije struje, čija previranja dovode do blokade provođenja izbornog procesa za rukovodstvo SDA u Mostaru.

Kandidati za prvog čovjeka SDA u Mostaru su aktualni predsjednik GO SDA Salem Marić i novopredloženi Alis Čolaković koji je dio struje Adila Šute, ministra finansija u HNK.

Zanimljivo je da se Alis Čolaković izjašnjava kao Ostali te bi ovo bio prvi put da Bošnjak ne dođe na čelo mostarske SDA.

Nakon što je Šuta dobio što je želio (ministarsku fotelju) zahladio je odnose sa Marićem i sa svojim ljudima krenuo u obračun sa starom gardom SDA u Mostaru.

Prema informacijama koje ima Hercegovački.ba Salem Marić je jučer bio u centrali SDA u Sarajevu lobirajući ljude sa vrha stranke da ga “spase” smjene. Međutim kako saznajemo iz vrha stranke je dobio samo odgovor da proces ide demokratski i da se neće uvoditi Povjereništvo u Mostaru s kojim bi Marića eventualno spasilo se od smjene.

Vrh stranke SDA je imenovao tim iz centrale kojeg će predvoditi Ramiz Salkić, inače poznat po tome što ga je svojevremeno nena Fata Orlović optuživala da ju je nagovorao da proda svoje zemljište na kojem je nelegalno izgrađena Pravoslavna crkva. Salkić bi tako trebao biti zadužen da “ugasi požar” koji bukti u mostarskoj SDA i da obezbjedi održavanje Skupštine da se izabere novo rukovodstvo stranke u Mostaru.

SDA Mostar se nalazi u najgorij krizi posljednih godina te su unutarstranačke borbe dovele do gotovo raspada organizacije stranke u Mostaru ali je izvjesno da je Salemu Mariću došao kraj vladavine u Mostaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *