Sindikat trgovine BiH najavio “Prvomajski protestni marš”

Članice i članovi Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBIH) i ovog 1. maja održat će “Prvomajski protestni marš”, s ciljem da skrenu pažnju na težak položaj zaposlenih u ovom sektoru te da vlastima na svim nivoima poruče šta očekuju od njih.

Ovogodišnji marš pod nazivom „EU – Idemo li, il’ je gotovo? Da li i kad počinje bolji život za radnike u BiH?“, biće održan ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u 10.30 sati , a završit će ispred zgrade Delegacije Evropske unije u BiH.

Iz STBIH podsjećaju kako je BiH 21. marta 2024. dobila zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, te da je taj bitan momenat bio u fokusu u protekloj godinu, a da su drugi procesi u zemlji bili u sjeni.

„Iako je ovaj korak više rezultat geopolitičkih (ne)prilika nego samog progresa Bosne i Hercegovine, jako je bitno da radnici znaju na koji način se njih tiče ovaj proces i šta je ono korisno što proces nosi, a što će popraviti status radnika. Također je jako bitno da vlasti u BiH znaju da STBIH neće dozvoliti da ovaj proces ide bez učešća sindikata, kao i da ćemo jasno tražiti da korist od njega imaju i radnici kroz vladavinu prava, ali i kroz proces usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa EU direktivama”, kažu iz STBIH.

Iz STBIH kažu da će Prvomajski protestni marš biti prilika da se istakne važnost ovog procesa, kako bi iznijeli svoje zahtjeve prema Vlastima BiH, te informirali o tome i Delegaciju Evropske unije u BiH.

“Marš će biti prilika da STBIH predstavi proteklih 365 dana iz života radnika i radnica u trgovini, probleme sa kojima su se nosili, očekivanja koja su imali, ali se nisu ostvarila, kao i šta to očekuju u narednom periodu“, naglasili su iz STBIH.

Iz Sindikata ističu kako će, osim obilježavanja najvažnijeg radničkog praznika, marš biti prilika da upute jasne zahtjeve prema svim nivoima vlasti u BiH, ali i prema vlasnicima kapitala.

STBIH poziva sve radnike i radnice, bez obzira na to u kojem sektoru rade, ali i sve građane da im se pridruže na Prvomajskom protestnom maršu.

„Ne dozvolimo da integracija BiH u EU bude neki imaginarni proces od kojeg korist imaju samo politički predstavnici u BiH. Moramo tom procesu dati lice radnika i direktno u njemu učestvovati. Možemo to. Moramo. I hoćemo“, poručuju iz STBIH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *