Skupština Medžlisa IZ-e Mostar: Na lokalitetu Lakišića harema izgraditi Interkulturni centar „Mevlana“

Na prijedlog mostarskog muftije dr. Salem ef. Dedovića Skupština Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar, na danas održanoj sjednici, jednoglasno je usvojila zaključak o prihvaćanju idejnog rješenja novog koncepta Interkulturnog centra „Mevlana“ na lokalitetu Lakišića harema, kojeg je izradio projektni biro Modular d.o.o., i s tim u vezi obavezala Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko tehničke uslove za početak gradnje ove zgrade. Na ovaj način prvobitna ideja izgradnje zgrade Islamskog kulturnog centra preinačena je u izgradnju Centra „Mevlana“. S ovim rješenjima u narednim danima s projektom će bit upoznati svi džemati na području Medžlisa IZ-e Mostar.

U pojašnjenjima ideje zastupnicima Skupštine muftija je kazao kako se do ovog rješenja došlo nakon višegodišnjih napora i razgovora sa predstavnicima domaćih vlasti i predstavnicima Međunarodne zajednice u našoj zemlji. „Lokalitet Lakišića harema je lokalitet na koji, s aspekta historije, tradicije, civilizacije, kulture, morala pravo polaže IZ-, ali je to i lokalitet koji se nalazi u centralnoj zoni Grada Mostar i nije samo pitanje IZ-e i mostarskog muftije. To je svebošnjačko nacionalno pitanje. Smatramo da je koncept Interkulturnog centra „Mevlana“ kompromisno rješenje za grad Mostar, ispod kojeg Bošnjaci u Mostaru ne mogu dalje ići“, pored ostalog istakao je muftija.

Interkulturni centar „Mevlana“ baziran je na baštini koju Mostar ima više stoljeća, a zasniva se na izučavanju Rumijeve Mesnevije. “Katedru Mesnevije u Mostaru je utemeljio Derviš-paša Bajezidagić. Sam koncept Mesnevije je koncept inkluzivnosti, povezivanja, ljubavi i mirotvornosti. Mi na tom mjestu nudimo takav koncept, nasuprot zatvorenom i isključivom konceptu koji je ponuđen sa zgradom Hrvatskog narodnog kazališta. Koncept Kazališta, kako je predstavljen, je politički- hegemonistički zatvoren koncept“, kazao je muftija.

Projekat Interkulturnog centra „Mevlana, dodao je, dobio je punu podršku Međunarodnih zvaničnika, koji će podrškom ovom projektu ponovo skrenuti fokus svog djelovanja na stvarnu integraciju Mostara i države Bosne i Hercegovine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *