SRAMOTA VLADAJUĆIH U MOSTARU: Ruše kultnu brijačnicu koja egzistira preko 120 godina

Grad Mostar odlučio je srušiti najstariju brijačnicu u Hercegovini, koja na ulazu u staru gradsku jezgru Mostara egzistira 120 godina, a Mariju Karadžu koja je vlasnica od 1977. godine, te ima važeći ugovor za poslovanje do 2026. godine, bez alternative izbaciti na ulicu.

Informacija o rušenju prostora Mariji je u subotu došla kao grom iz vedrog neba, a razumijevanje od gradskih vlasti od kojih je tražila objašnjenje, nije pronašla, pa je odlučila zatražiti pravnu pomoć od advokata.

“U subotu dok sam radila, poštar mi je donio plavu kovertu, što me iznenadilo jer plaćam sve redovno, a kad sam otvorila vidjela sam obavijest od Grada Mostara da u roku od mjesec dana moram napustiti prostor zbog rušenje”, kaže Marija za Klix.ba.

Ističe da se radi o u salonu koji ima važeće odobrenje za rad do 2026. godine, od kojeg se prehranjuje četveročlana porodica te da pored toga ima bogatu tradiciju koju Grad Mostar ne bi trebao zanemariti.

“Ovo je najstariji salon u Hercegovini i ovdje je prva brijačnica bila prije više od 120 godina, a ja sama ga preuzela 1977. godine od Alije Ugljena, što je evidentirano i u zavodu za statistiku”, priča nam Marija navodeći kako je to prije 10 godina bila zanimljiva priča i brojnim medijima.

 

Činjenica da je Grad Mostar izbacuju na ulicu iz objekta u kojem je pola stoljeća i koji je nakon rata obnovila vlastitim sredstvima,kako kaže dovodi je do očaja koji nije mogla ni da zamisli.

“Prije rata je ovo bio jedan od najljepših salona. Rat je uništio svd 1992. godine, opet sam se vratila na zanat i sve adaptirala svojim sredstvima i sad sam stvarno iznađena i potresena da me tako tjeraju iz objekta nakon toliko vremena”, kaže Marija shrvana onim što je zadesilo.

Ističe da je čitav život tu te nam je pokazala dokumentaciju koja potvrđuje da ima sve ugovore od 1977. godine kad joj je Grad Mostar dao trajno rješenje za rad, kao i one iz novijeg vremena, koje produžava svake tri godine, a među njima je i važeći do 2026. godine, uprkos kojem je Grad Mostar koji je rješenje izdao odjednom iznenadno tjera na ulicu.

Ispred nje svakodnevno prođe mnoštvo turista od Franjevačke crkve prema staroj gradskoj jezgri i uz malo vizije bi mogla biti dio turističke ponudu, o čijem se proširenju decenijama priča u tom gradu, dok se postojeći potencijali i ne prepoznaju.

( Hercegovački.ba, Klix.ba )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *