Stranke Trojke o otvaranju pregovora: Težinu donošenja ove odluke smo iznijeli na svojim leđima

Povodom otvaranja pristupnih pregovora BiH s Evropskom unijom, zajedničkim saopćenjem oglasile su se stranke Trojke (SDP, Naša stranka, NiP).

“Otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom spada među najznačajnije političke odluke za budućnost naših građanki i građana još od sticanja nezavisnosti. Ponosni smo što smo bili ona politička snaga koja je težinu donošenja ove odluke iznijela na svojim leđima. Progres koji će uslijediti i koji će donijeti korist svim stanovnicima BiH će biti najbolja satisfakcija za odgovoran i predan rad i uloženi trud”, navode u zajedničkom saopćenju.

Ističu da nakon godina zastoja na evropskom putu i posljedičnog skepticizma, ponovo imamo evropski entuzijazam i optimizam koji je obostran kad je riječ o BiH i EU.

“To znači našu pojačanu saradnju na ispunjavanju uslova koji vode konačnom članstvu. Na tom putu Bosnu i Hercegovinu očekuju brojni izazovi, ali također politička, tehnička i finansijska podrška Evropske unije. Brojne su koristi država od otvaranja pregovora. Zemlje regiona su imale veliku korist od otvaranja pregovora, posebno u smislu bržeg i efikasnijeg povlačenja sredstava iz fondova i putem grantova koja se mjere milijardama eura”, kažu.

Rekonstrukcija željeznica, energetska efikasnost, osnaživanje poljoprivrede, digitalizacija administrativnih usluga, inkluzivno obrazovanje, osnaživanje pravosuđa, borba protiv korupcije, poboljšanje zdravstvenog sistema – samo su neki od benefita koje će naše građanke i građani osjetiti u procesu pregovora za članstvo.

“To znači da će imati sve manje razloga zbog kojih odlaze u zemlje EU, a sve više razloga za ostanak. Razlike između BiH i zemalja EU počet će ubrzano da nestaju. Također, jako je važno naglasiti da je EU budućnost zajednička budućnost svih naših građanki i građana bez obzira u kojem dijelu BiH žive i kako se izjašnjavaju. Postoji konsenzus ogromne većine da Bosnu i Hercegovinu žele vidjeti u EU. To je nesumnjivo glavna motivacija za rad na daljnjem približavanju EU svakom onom političaru kojem je interes građana na prvom mjestu”, kažu iz stranaka Trojke.

Dodaju da su probudili nadu koja ima racionalno pokriće.

“Šta god skeptici rekli, poručujemo: Okrenuli smo BiH ka pravom cilju”, zaključuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *