Studentski centar Sveučilišta u Mostaru objavio konkurs za smještaj studenata

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru objavio konkurs za smještaj studenata

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru u ponedjeljak je objavio konkurs za smještaj studenata starijih studijskih godina. Veliki je interes i broj prijava, ali svoje mjesto u centru moći će naći 260 studenata starijih godina.

Osim toga, krajem augusta bit će objavljen konkurs za prijem 120 brucoša. Svi studenti i dalje će svoj mjesečni boravak plaćati 165 maraka.

Direktorica Anita Glibić pozvala je sve studente da pažljivo pročitaju konkrs i prilože potrebne dokumente kako bi povećali svoje šanse za dobivanje smještaja. Zbog velikog zanimanja i broja prijavljenih, studenti se rangiraju prema uspjehu u školovanju i udaljenosti mjesta iz kojeg dolaze, međutim osiguran je smještaj i za sportiste i studente iz socijalnih kategorija.

Porast aplikacija za smještaj

Kako je Glibić pojasnila, prošle akademske godine zabilježen je najveći broj aplikacija u posljednjih deset godina s porastom od gotovo 25 posto, a s obzirom na sve postignuto u aktuelnoj akademskoj godini, direktorica vjeruje da će i ovog puta biti jako velika potražnja.

“Kada su naše usluge u pitanju, zaista slovimo za najmodernije i najbolje opremljen Studentski centar u regiji, s moderno opremljenim i klimatiziranim sobama koje posjeduju i frižidere. Trenutno smo već u fazi renoviranja, a studenti svake godine ulaze u gotovo nove, opremljene sobe”, rekla je Glibić.

Velika potražnja govori da povjerenje postoji, te da je primjetan kvalitetan rad, smatra direktorica. Međutim, kako napominje, treba biti svjestan i da je jako teško danas finanirati privatni smještaj, ali i prehranu studenta. Tako da, osim studenata u centru koji imaju pravo na tri obroka dnevno, svi studenti Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti studentski restoran po cijeni od 3,5 KM za cjelokupan obrok.

“Osim toga, otvorili smo čak četiri čajne kuhinje za naše studente. Studentski centar ranije nije imao tu vrstu usluga. Najviše sam ponosna na komunikaciju koju smo stvorili s našim korisnicima. Imamo kontinuirane radne sastanke na kojima želimo čuti njihove potrebe. Osposobili smo digitalne kanale putem TV prijemnika putem kojeg komuniciramo sa studentima i gdje objavljujemo sedmične jelovnike. Studenti unaprijed mogu odabrati jelovnik, čime smo smanjili i gužve u restoranu – pojasnila je ona, dodavši da su izgrađena i četiri mala dnevna boravka u kojima se studenti mogu družiti te da je izvršena nabavka novih madraca za studente.

Brojni infrastrukturni projekti

Govoreći o infrastrukturnim projektima, Glibić je najavila rekonstrukciju studentskog restorana od 15. jula koja bi trebala biti završena do 31. augusta.

“Studenti će u novoj akademskoj godini imati novi, moderni i ekskluzivni studentski restoran. Kroz doručak, ručak i večeru imamo 300 do 380 studenata koji koriste obroke, tako da ćemo riješiti problem klimatizacije i ventilacije ,te sanaciju zidova”, otkrila je ona.

Zahvalila je svim kantonima osnivačima, kako Sveučilišta, tako i Studentskog centra, koji su podržali ovaj projekt. Zahvaljujući njima i Centralnom državnom uredu za Hrvate izvan RH uspjeli su, kaže, prikupiti sredstva.

Nakon restorana, dodaje Glibić, slijedi rekonstrukcija kotlovnice koju je teško održavati, kao i Coffee bara.

” Kada je kotlovnica u pitanju, tu nam je želja ugraditi dizalicu topline koja će nam uvelike smanjiti troškove električne energije i vode koja je u posljednjih nekoliko mjeseci jako poskupila. Nakon svega navedenog, imamo i gotov projekt fotonaponske elektrane na krovu Paviljona 1 gdje bismo zatvorili tu zelenu priču dizalicom topline, novim solarima, panelima, proizvodnjom električne energije za vlastite potrebe, čime ćemo smanjiti režijske troškove. Onda bismo ta sredstva mogli uložiti u dodatni studentski standard”, istakla je.

Ulaganje u studentski standard

Kako je napomenula, Studentski centar isključivo se finansira od kantonalnih subvencija za svakog studenta, te uplatom stanarina koje će i ove godine ostati iste kao i do sada, odnosno 165 maraka. Za tu odluku direktorica je dobila veliku podršku Upravnog odbora.

Također, kako bi potakli pozitivne promjene i pružili finansijsku podršku najboljim studentima, uz podršku partnera NLB Banke, Studentski centar nudi i stipendiranu cijenu za prva tri mjeseca koja iznosi 127 maraka.

“Student ne smije trpjeti inflaciju ili bilo kakav financijski udar. Želimo da Studentski centar bude drugi dom našim studentima, mjesto gdje se oni osjećaju ugodno i gdje dolaze sretni”, navela je ona.

Glibić dodaje da su u aktuelnoj akademskoj godini prihodovali dodatna sredstva putem nekih djelatnosti kao što su Catering i druge vrste usluga njihovog restorana. Ti prihodi ulažu se u studentski standard.

“Smatram da je to naša vizija za budućnost. Ne možemo uvijek samo u budžetima tražiti sredstva. Ukoliko se sami potrudimo, naši partneri će to prepoznati i njihova podrška će puno lakše doći”, istakla je Glibić.

Osvrnula se i na studentski servis putem kojega se zapošljava velik broj studenata, kazavši da je Studentski centar posrednik između poslodavaca i studenata.

“Studenti, recimo, na prvim kolokvijima ili prvim ispitnim rokovima riješe svoje studentske obaveze i idu raditi sezonu. To je zaista na ponos i na čestitku. Većinom su to najbolji studenti najznačajnijih fakulteta na Sveučilištu, tako da to moramo svi poduprijeti i podržati”, smatra Glibić.

Podrška i velika motivacija

Studentica Iva Babić iz Travnika četiri godine je korisnica centra, a istakla je važnost života u studentskom domu.

“Mislim da svaki student treba proživjeti život u studentskom domu. Ovdje su uslovi odlični, od smještaja i opremljenosti soba do prehrane. Puno je i društvenih aktivnosti kojima popunimo svoje slobodno vrijeme”, poručila je.

Tina Perković, studentica treće godine Fakulteta zdravstvenih studija, dolazi iz Busovače i već tri godine boravi u Studentskom centru u Mostaru. Također je članica Sveučilišnog odbojkaškog kluba.

“Super mi je jer nam je Klub osigurao odlične uslove za smještaj, život i trening. Imamo dvoranu i teretanu na raspolaganju. Odličan je odnos među curama, često se družimo, putujemo i postižemo uspjehe. Iako se mali broj studenata ovdje bavi sportom, dobro smo organizirani. Naš Klub je ponovo u Super ligi od jeseni, što nam je velika motivacija”, rekla je Tina.

Klub osigurava smještaj u studentskom domu, što je financijski olakšanje za Tinu i njene roditelje.

“Ne moram brinuti o plaćanju ili prehrani što mi puno pomaže. Roditeljima je također lakše jer znaju da sam na sigurnom mjestu”, dodala je Tina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *